Mogelijk in oktober al trajectcontrole op N8

NA DE SLIMME CAMERA'S AAN OP- EN AFRITTENCOMPLEX RING

Camera's voor trajectcontrole komen onder meer ter hoogte van de Schapenstraat te staan.
Mozkito Camera's voor trajectcontrole komen onder meer ter hoogte van de Schapenstraat te staan.
Als alles volgens de planning verloopt, dan krijgt de Ninoofsesteenweg (N8) volgende maand twee trajectcontroles. Die komen er in navolging van de ANPR-camera's aan het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring. Deze slimme camera's hebben hun nut intussen al bewezen: in twee maanden tijd spotten ze 243 geseinde voertuigen.

De plaatsing van de trajectcontroles in oktober werd op de gemeenteraad van deze week bevestigd door korpschef Arnoud Vermoesen. Hij gaf meteen ook mee over welke trajecten het precies gaat. "De eerste camera's zullen geïnstalleerd worden aan de stelplaats van De Lijn en het kruispunt van de Ninoofsesteenweg met de Bodegemstraat", aldus Vermoesen. "De tweede trajectcontrole komt er tussen het trammuseum en de Schapenstraat, op de grens van Schepdaal en Lennik. Normaal worden ze in oktober geplaatst, maar ik blijf daar voorzichtig in. Vertragingen zijn immers altijd mogelijk."


"Tussen het trammuseum en de Schapenstraat zullen enkel de nummerplaten aan de voorkant van de langsrijdende wagens gescand worden", vervolgt Vermoesen. "Zo krijgen we ook een beeld van de bestuurder en passagier. Bij de trajectcontrole aan de stelplaats van De Lijn worden de achterste nummerplaten gescand. Zo ontsnappen ook motorrijders niet aan de snelheidscontrole." De camera's voor de trajectcontrole zullen de huidige flitspalen langs de steenweg vervangen. Het Vlaams gewest staat volledig in voor die ingreep.

De ANPR-camera's ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de Ring konden in twee maanden tijd al 243 geseinde voertuigen spotten.
Mozkito De ANPR-camera's ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de Ring konden in twee maanden tijd al 243 geseinde voertuigen spotten.

Mooie cijfers

Op vraag van gemeenteraadslid Michel Valkeniers (Open Vld) werden ook de eerste resultaten bekendgemaakt van de ANPR-camera's langs het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring. Opvallend: na slechts twee maanden hebben die al 243 voertuigen gesignaleerd die in de politiedatabank voorkwamen. "Dat gaat van gestolen wagens tot voertuigen die niet verzekerd zijn", klinkt het. "Het zijn mooie cijfers - en dan moet je weten dat de camera's enkele dagen offline waren door een probleem met de servers. Maar het is nog te vroeg om al een evaluatie te maken. Eens we meer cijfers hebben, kunnen we een totaalbeeld opstellen van het nut van die ANPR-camera's."


Burgemeester Willy Segers (N-VA) is tevreden met de resultaten van de slimme camera's en de geplande trajectcontroles. Hij wil in de toekomst nog meer inzetten op beide systemen. "Al liggen er nog geen echt concrete plannen op tafel", zegt hij. "Het is nog afwachten hoe gebruiksvriendelijk de camera's zijn. Maar we kunnen ze zeker ook op andere locaties gebruiken. Het op- en afrittencomplex aan de Dansaertlaan in Groot-Bijgaarden bijvoorbeeld, is zo'n locatie. Voorts kampt ook de Itterbeeksebaan met heel wat laagvliegers, dus ook daar zou een trajectcontrole een oplossing kunnen bieden. Maar dat is dus nog toekomstmuziek."