Komt er eindelijk een herinrichting van Ninoofsesteenweg?

AWV stelt studiebureau aan, gemeenten hopen op stroomversnelling

Wordt de herinrichting van de Ninoofsesteenweg eindelijk doorgeduwd?
Mozkito Wordt de herinrichting van de Ninoofsesteenweg eindelijk doorgeduwd?
Het ziet ernaar uit dat De Ninoofsesteenweg binnenkort zijn langverwachte totale make-over krijgt. Studiebureau bekijkt hoe de N8 van Roosdaal tot Dilbeek heringericht kan worden. De betrokken gemeentebesturen hopen op een doorbraak. 

De herinrichting van de Ninoofsesteenweg is een werk van lange adem. Sinds 2004 liggen er plannen op tafel, maar tot nu toe werden ze niet uitgevoerd. Een eerste stuk van de Ninoofsesteenweg, in Roosdaal, is intussen heringericht. Anderhalf jaar lang werd er gewerkt tussen de gemeentegrens met Ninove en het kruispunt van de Omer De Vidtslaan. Het Roosdaalse gemeentebestuur riep op om een volledige herinrichting van de N8 uit te voeren. De andere gemeentebesturen, van Lennik en Dilbeek, zijn voorstander van het plan, maar de bal ligt in het kamp van AWV, die de weg beheert.

Sinds afgelopen zomer onderzoekt een studiebureau de herinrichting van de Ninoofsesteenweg van Roosdaal tot en met de gemeentegrens met Brussel. In totaal zou 14 kilometer weg vernieuwd moeten worden. “In eerste instantie zullen er voorontwerpen opgemaakt worden voor de grote herinrichting”, laat AWV weten. “Er is vandaag dus nog geen concept voor de toekomstige Ninoofsesteenweg en ook over de timing kunnen we nog niets zeggen.”

Vernieuwing riolering

Het studiebureau zal de bevindingen van voorgaande studies analyseren en rekening houden met de doelstellingen rond verkeersveiligheid en de verbetering van de openbare ruimte. “Zo moet er meer ruimte komen voor voetgangers en fietsers. Daarnaast moet de levenskwaliteit langs de steenweg verbeterd worden. De herinrichting zal sluipverkeer op gemeentewegen moeten ontmoedigen. Tot slot is een herinrichting van de gevaarlijke kruispunten een must. De volledige vernieuwing van de riolering onder de Ninoofsesteenweg maakt ook deel uit van de lopende studie. Vast staat dat er een gescheiden stelsel komt waarin regen- en afvalwater apart worden afgevoerd.” 

De herinrichting van het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring maakt géén deel uit van de studie. Dat stuk van de N8 zal heringericht worden door De Werkvernootschap.

Wachtende gemeentebesturen

De gemeentebesturen van Lennik en Dilbeek leven op hoop. “Er mag nu wel schot in de zaak komen”, zegt Dilbeeks mobiliteitsschepen Stijn Quaghebeur (N-VA). “De betrokken gemeentebesturen zijn een goed half jaar geleden eens samen geroepen om hun wensen op te lijsten. Sindsdien hebben we er niets meer van gehoord.”

Ook Lennikse mobiliteitsschepen Yves De Muylder (CD&V) wil een herinrichting doorduwen. “Ik zit sinds 2004 in de politiek. Toen zijn de gesprekken voor een herinrichting begonnen. Voor de gemeenten is dit een belangrijk dossier, maar de hogere instanties blijven talmen. Daar mag eindelijk verandering in komen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.