Geitje Emma (4) sterft nadat bezoekers haar beschimmeld brood geven

Kinderboerderij Het Neerhof smeekt om dieren niet zomaar te voederen

Geitje Emma van Het Neerhof stierf in de nacht van maandag op dinsdag.
Het Neerhof Geitje Emma van Het Neerhof stierf in de nacht van maandag op dinsdag.
"Stop alstublieft met onze dieren zomaar te voederen!" Jeugd- en gezinsboerderij Het Neerhof vraagt het niet zomaar: in de nacht van maandag op dinsdag overleed het vier jaar jonge geitje Emma nadat ze beschimmeld brood gekregen had. "Terwijl we die bewuste bezoekers tot twee keer toe tegengehouden hadden."

De medewerkers van Het Neerhof zijn nog altijd niet bekomen van wat er gebeurd is met Emma. Ondanks hun goede zorgen en die van de dierenarts, heeft het geitje het niet gehaald. "Zondag kwam een gezin langs met grote zakken vol brood", zegt Ann Van Roosbroeck, communicatieverantwoordelijke van de kinderboerderij, die eigendom is van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. "We maakten hen duidelijk dat ze de dieren niet mochten voederen — en al zeker niet met beschimmeld brood. Maar we werden uitgescholden — ook toen ze het alsnog probeerden en we hen opnieuw tegenhielden."

Die avond vertrokken de laatste bezoekers rond 18.30 uur. "Daags nadien zagen we dat al het brood toch in de weide lag", vervolgt Ann. "Ze hebben het dus alsnog over de omheining gegooid... Emma bleek enorm ziek te zijn. We hebben haar in de stal onder een warmtelamp gelegd en haar buik gemasseerd. De veearts heeft haar nog enkele spuitjes gegeven, maar ze kon niet meer op haar eigen poten staan. Dinsdagochtend konden we enkel nog vaststellen dat ze overleden was..."

Ik ben ervan overtuigd dat mensen onze dieren met de beste bedoelingen voederen, maar je doet er meer kwaad dan goed mee

Ann Van Roosbroeck

Afgelopen zomer stierf ook al een geitje van de kinderboerderij. En een autopsie wees toen uit dat ook hier beschimmeld brood de oorzaak was. "Het staat aan de ingang van onze boerderij vermeld — in vier talen — dat er niet gevoederd mag worden", zegt Ann. "Er staan zelfs pictogrammen en tekeningen naast. Maar toch blijven de mensen het doen. Planckendael en Plopsaland hebben hun kinderboerderijen uit wanhoop al gesloten en op een Europese bijeenkomst in Bremen hoorden we van andere kinderboerderijen dat wij zeker niet de enige zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mensen dit met goede bedoelingen doen, maar je doet er meer kwaad mee."

Brood zwelt op

"Brood is een bereid product", legt Ann uit. "De geitjes eten bijvoorbeeld wel graan, maar niet de andere ingrediënten van brood. Bovendien zwelt het brood op in hun maag wanneer ze drinken. We geven enkel onze kippen uitgedroogd en verkruimeld brood. Voorts eten onze dieren enkel biologisch voedsel. De eetschema's zijn dusdanig gebalanceerd dat ze ook niet te veel suikers krijgen — wat wel kan gebeuren wanneer iedereen hen in het wilde weg appels of wortels begint te geven. Onze ezel staat er hier zo al enorm dik bij, gewoon door wat mensen hem toch nog geven. Spreek ons altijd aan voor je de dieren wil voederen, want anders is het altijd te laat."

Het Neerhof biedt overigens voedermomenten aan, maar daarvoor moet je tijdig inschrijven.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Maes

  Wat doen die dier onvriendelijke mensen daar !!! Als ze dat doen met dieren dan doen ze dit zéér zeker ook met mensen !!! Word hier echt niets tegen gedaan, vervolg dit soort ........ !!

 • Peter Kinnaert

  Misschien best ook infobord zetten met reden waarom het schadelijk kan zijn! Enkel bord met verboden te voederen is helaas onvoldoende omdat ze t niet willen inzien waarom! Bedoelen het altijd niet slecht maar de gevolgen zijn helaas te groot.

 • Renee Gaillard

  Welke zot geeft beschimmeld voedsel aan een dier ? Wat ik niet eet geef ik niet aan de kippen van mijn buur en zeker geen beschimmelde wortel voor de paarden. Die bezoekers moeten gestraft worden. Regels zijn er voor een goede reden : de gezondheid van de dieren. Verdomd stom volk !

 • Sophie Vanmalleghem

  Ocharme, wat moet dat geitje afgezien hebben! Geef de schuldigen een dikke, vette boete, het is maar dat, dat ze zullen voelen!

 • MYRTHE PASS

  Het verlies van Emma is niet opgelost door een nieuw geitje te kopen, wat enkelen hier schrijven. Het karaktertje Emma is er niet meer!