Er worden weer pintjes getapt in het dorp

RONNY HEROPENT ENIGE CAFÉ NA TWEE MAANDEN SLUITING

Ronny aan zijn café Centrum, in het dorpscentrum van Sint-Ulriks-Kapelle.
Foto Mozkito Ronny aan zijn café Centrum, in het dorpscentrum van Sint-Ulriks-Kapelle.
Je kan weer een pintje drinken in het dorpscentrum van Sint-Ulriks-Kapelle. Twee maanden na de sluiting van café Centrum, heropent de ervaren Ronny Van Den Bossche (52) de zaak, nadat hij zelf vijf jaar in Frankrijk verbleef. "Ik kon het caféleven niet missen."

Ronny en zijn echtgenote Fabienne hielden eerder al negen jaar lang café De Waterheren in Ternat open. Maar in 2012 zette het koppel een punt achter die carrière. "We stonden graag achter de toog, maar er was ook de lokroep van Frankrijk", vertelt Ronny. "We wilden De Waterheren eigenlijk openhouden tot ik 50 jaar was, maar uiteindelijk zijn we toch sneller naar het zuiden getrokken. We vonden een nieuw plekje in Montauban, op zo'n tachtig kilometer van Toulouse. Aanvankelijk wilden we er een B&B openen, maar dat plan hebben we uiteindelijk laten varen."


Ronny vond in Frankrijk werk als monteur van fruittoestellen, terwijl Fabienne de decoders van telecombedrijf Orange mocht herstellen. "We hadden alle twee een goede job", vervolgt Ronny. "Maar na enkele jaren begon het mij toch een beetje tegen te steken. Ik had altijd als zelfstandige gewerkt en plots moest ik naar een baas luisteren. Daar had ik het heel moeilijk mee. Uiteindelijk heb ik tegen Fabienne gezegd dat ik terug naar België wilde. Zij zag dat eerst niet zo zitten, maar vandaag is ze blij dat we teruggekeerd zijn."


De vijf jaar in Frankrijk zijn voor Ronny geen vergissing geweest. "We hebben het geprobeerd en ik weet nu dat ik hier beter af ben", klinkt het. "Maar van een mislukking spreek ik niet. De voorbije maanden liet ik mijn vrienden al weten dat ik graag wilde terugkeren. Zo ben ik uiteindelijk achter de toog van dit café beland."


Gisteren opende Ronny voor het eerst de deuren van zijn zaak. "De drankenleverancier belde me vorige maand al om te vragen of ik geen interesse had in een overname van dit café. Lang heb ik niet moeten nadenken. Ik hou met plezier een café open. Vroeger had ik ook al een zaak in Beersel, en mijn vader was ook jarenlang cafébaas. Fabienne heeft intussen trouwens ook al een baan gevonden, in het UZ in Jette."

Dicht op maandag

Nu Sint-Ulriks-Kapelle opnieuw een café heeft, mag er voor Ronny ook wat meer leven in de brouwerij komen. "Dat is toch de bedoeling, want veel cafés vind je niet meer in de buurt. We gaan het sociale leven in het dorp nieuw leven inblazen. Maandag wordt mijn sluitingsdag, maar op alle andere dagen open ik de deuren om 10.30 uur - en op zondag zelfs nog een uurtje vroeger."