Café 'Wie Anders' bestaat niet meer

LAATSTE BIJGAARDSE CAFÉBAZIN SLUIT DE DEUREN

Cafébazinnen Krista Steenput en Martine Volckaert namen dit weekend afscheid van hun kroegje.
Foto Mozkito Cafébazinnen Krista Steenput en Martine Volckaert namen dit weekend afscheid van hun kroegje.
Café 'Wie Anders' in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden bestaat niet meer. Cafébazinnen Krista Steenput (56) en Martine Volckaert (57) trekken na dertien jaar voorgoed een streep onder hun verhaal. Met Krista verdwijnt

meteen ook de laatste authentieke Bijgaardse cafébazin.


Samen met Martine Volckaert nam Krista Steenput op 1 juli 2004 het bekende cafeetje in de Bosstraat over. "Ik werkte voordien in de verzekeringssector", vertelt Krista. "Maar het was altijd al mijn droom om een eigen horecazaak uit te baten. Martine en haar familie waren drankuitzetters en ze was hier voordien al leverancier. Toen de vorige uitbater ermee stopte, hebben we samen beslist om het café over te nemen."


Krista en Martine kenden gouden tijden in de 'Wie Anders'. Toch liep het in 2013 mis. "Het rookverbod kostte ons heel wat klanten", vertelt Krista. "In datzelfde jaar besliste de directie van de kartonfabriek, die naast ons café ligt, dat de werknemers tijdens hun pauzes niet meer bij ons mochten komen. Ook al dronken die mannen hier altijd soepjes, toch werd hen dat verboden. Tot overmaat van ramp verhuisde ook nog het horecabedrijf Makady. De chauffeurs die bij Makady kwamen leveren, waren hier vaste klanten. Door die drie tegenslagen, daalde de omzet fors."


Uit noodzaak besliste Krista om opnieuw ander werk te zoeken en alleen 's avonds nog te komen helpen. "Maar het werd ons allemaal een beetje te veel", klinkt het. "Daarom hebben we beslist om de zaak te verkopen. De nieuwe eigenaars gaan er een restaurantje van maken. Het is met spijt in het hart en ik heb al veel traantjes gelaten, maar we hadden echt geen andere keuze."

Laatste cafébazin

Krista was de laatste Bijgaardse cafébazin. "Ik groeide op in deze buurt", vertelt ze. "Mijn grootvader Victor Steenput was van 1945 tot de fusie in 1976 burgemeester van Groot-Bijgaarden. Ik heb het dorp zien veranderen, ja. Vroeger was dit een gezellig dorpje met wel 35 cafeetjes. Iedereen kende iedereen. Nu zijn we een slapende voorstad van Brussel geworden. Van de gewone cafeetjes blijven alleen nog 'De Wijngaard' en 'Terminus' over."


"We zullen het caféleven echt wel missen. Al die vaste klanten met wie we zo'n goede band hadden, de leerkrachten van Don Bosco die hier iedere vrijdag langskwamen. We hebben hier mooie tijden gekend. Maar de stap is gezet en we kunnen niet meer terug."