Buurtcomité Bettendries wint opnieuw procedure tegen komst van Colruyt

Raad van State geeft buurtcomité gelijk, Colruyt bekijkt overige mogelijkheden

Het buurtcomité Bettendries haalt haar slag thuis. Na 10 jaar lijkt de nieuwe Colruyt-winkel er niet te komen.
Foto Mozkito Het buurtcomité Bettendries haalt haar slag thuis. Na 10 jaar lijkt de nieuwe Colruyt-winkel er niet te komen.
Buurtcomité Bettendries heeft opnieuw een slag binnengehaald: de Raad van State verwerpt de bouwplannen van een nieuw Colruyt-filiaal in Itterbeek naar de prullenmand. Vooral op vlak van mobiliteit heeft de raad grote vraagtekens.

Het is precies tien jaar geleden dat Colruyt zijn eerste bouwaanvraag indiende voor de realisatie van een nieuwe winkel op de Bettendries-site, vlakbij de Ninoofsesteenweg. Maar de plannen lopen niet van een leien dakje. Reden? Het buurtcomité Bettendries. Enkele buurtbewoners verzamelden zich in een comité en liggen al tien jaar in de clinch met Colruyt. De buurtbewoners vinden dat de Bettendries-site een ongeschikte locatie is voor de bouw van een grote supermarkt. Ze vrezen vooral dat de winkel een enorme verkeersdrukte met zich mee zal brengen.

Derde poging, opnieuw mislukt

In 2017 vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning voor de bouw van een nieuwe supermarkt. Nu geeft ook de Raad van State het buurtcomité gelijk. “Om de stroom van voertuigen te vergemakkelijken, koppelde de gemeente Dilbeek de vergunning voor de bouw van een grote Colruyt vast aan een verbreding van de Herdebeekstraat”, aldus Peter Wiels van het buurtcomité. “De gemeente Dilbeek wilde een aanpassing van de rooilijn en een buurtweg verleggen. Het was al de derde poging om deze horde te nemen. Opnieuw gaf de Raad van State ons gelijk, dankzij een sterk onderbouwd dossier. Het hoogste rechtsorgaan van het land stelde vast dat de talrijke bezwaren inzake mobiliteit onvoldoende of niet zorgvuldig worden weerlegd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en de bevoegde minister.”

Mogelijkheid tot oplossing?

Na tien jaar staat het dossier nog geen stap vooruit. Toch lijkt de weg naar een doorbraak niet onmogelijk. Onlangs nam Colruyt contact met de buurtbewoners over een eventuele bijsturing van de vernietigde bouwplannen. De winkelketen en het buurtcomité zitten echter nog niet op dezelfde golflengte. “Alle arresten geven de tegenstanders van een grote winkel in de woonwijk Bettendries gelijk”, zegt Wiels. “Het is dan ook logisch dat men na tien verloren jaren bij Colruyt nadenkt over een andere invulling van het terrein. Als er een winkel komt, zal die veel kleiner moeten zijn om enige kans te maken in nieuwe procedures. Daarnaast moet er een veilige en betrouwbare oplossing gevonden worden voor het winkelverkeer.”

Dossier intern bekijken

Bij Colruyt komt de uitspraak van de Raad van State opnieuw aan als een mokerslag. Toch wil de distributieketen de strijdbijl nog niet helemaal begraven. “We bekijken intern het dossier en buigen ons over de mogelijkheden die er zijn”, laat Colruyt-woordvoerder Hanne Poppe weten in een korte reactie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.