Ga naar de mobiele website
^ Top

"Wat hebben onze honden misdaan?"

NA SPUWENDE EN SCHELDENDE WANDELAARS NU OOK OMHEINING OPENGEKNIPT

Sabine Henne bij de inmiddels herstelde omheining langs de voetweg, met enkele van haar honden.
Foto Mozkito Sabine Henne bij de inmiddels herstelde omheining langs de voetweg, met enkele van haar honden.
Een gezin uit de Ketelheidestraat mocht nog maar eens vaststellen dat niet iedereen het op hun grote honden begrepen heeft. De stevige omheining van hun tuin werd 's nachts opengeknipt, vermoedelijk in de hoop dat de dieren zouden ontsnappen en nooit meer terugkeren. Dat gebeurde gelukkig niet.

Sabine Henne en haar man werden zaterdagnamiddag door enkele buren gealarmeerd. "Twee van onze vier honden - twee Duitse herders en twee Pyrenese berghonden - liepen blijkbaar op de voetweg naast onze tuin", vertelt Sabine. "We geloofden het eerst niet, maar al gauw bleek het toch te kloppen. De plaats waar onze honden ontsnapten, hadden we ook al snel gevonden. Op twee plaatsen was een gat van tachtig centimeter op één meter geknipt in de omheining. Het loshangende deel werd bovendien naar boven geplooid en vastgebonden. Dat is niet het werk van inbrekers. Ook de politie zegt dat dieven die loshangende delen niet zouden vastmaken. Het opzet is duidelijk: de honden laten ontsnappen. Wellicht zijn er ook twee gaten om die kans groter te maken."


Het gezin kan maar niet vatten waarom iemand zoiets doet. "Onze honden zijn groot, maar doodbraaf zolang je ze met rust laat", aldus Sabine. "Maar een kind of een oudere persoon kunnen ze met hun imposante postuur gemakkelijk omver lopen. Voor hetzelfde geld waren ze de steenweg of de autosnelweg opgelopen en hadden ze daar een ongeval veroorzaakt. De dader heeft wellicht niet nagedacht over de mogelijke consequenties."

Al drie jaar problemen

Maar de feiten komen nu ook niet als een volledige verrassing. "Sommige wandelaars in de voetweg hebben het al zo'n drie jaar op onze honden gemunt", zucht Sabine. "Buren wezen ons daar aanvankelijk op. Om te zien waar het nu precies om ging, hebben we camera's opgehangen. En op de beelden is inderdaad duidelijk te zien hoe mensen naar onze honden spuwen of met een stok door de omheining naar de dieren steken. Als wij toevallig buiten zijn wanneer ze langskomen, dan worden we uitgekafferd. We hebben nooit iets ondernomen of de politie ingeschakeld, maar nu gaat het te ver. We hebben een klacht ingediend en de beelden worden onderzocht door de politie. Er is alleszins iemand op te zien die zaterdagochtend in alle vroegte aan de omheining prutst."


Waarom de dieren ergernis opwekken, begrijpt het gezin evenmin. "Ze blaffen wel, en lopen mee langs de omheining", klinkt het. "Maar het zijn dan ook waakhonden. Als je gewoon doorstapt en hen negeert, dan geven ze het wel op. We hebben hier alleszins voldoende ruimte om ze te houden en bovendien wonen we afgelegen. Het is dus wel verantwoord om vier grote waakhonden te hebben. We hopen in elk geval dat de dader of daders in het vervolg twee keer nadenken voor ze zoiets uithalen."


In het kader van het politieonderzoek zal de wijkagent ook regelmatig een kijkje nemen langs de voetwegen.Meld een bug