"Ik wil er zéker nog 12 jaar bijdoen"

VOETBALCLUB BOKA UNITED EERT 88-JARIGE VRIJWILLIGER FRANS SIROYT

Frans Siroyt staat elke week achter de toog van voetbalclub Boka United.
Foto Mozkito Frans Siroyt staat elke week achter de toog van voetbalclub Boka United.
Voetbalclub Boka United heeft de 88-jarige Frans Siroyt zaterdag in de bloemetjes gezet. Al meer dan 40 jaar staat hij achter de toog van de Dilbeekse club en nog elke week geeft hij de kleedkamers een poetsbeurt. Boka United is fier op zijn monument, maar trekt tegelijk aan de alarmbel. "Zoals iedere vereniging smachten we naar nieuwe vrijwilligers", zegt voorzitter Patrick Van Den Bosch.

'Franske' is ondanks zijn leeftijd nog altijd zeer kwiek. Iedere zaterdag staat hij achter de toog van Boka United, maandag geeft hij de kleedkamers een poetsbeurt. "Ik doe dit al meer dan 40 jaar", vertelt hij. "Daarvoor was ik wielrenner. Tijdens mijn carrière, die zich vooral in de jaren 50 afspeelde, behaalde ik meer dan 50 overwinningen. Niet slecht, toch? Ik ben nog altijd fit, omdat ik geen doping gebruikte. Ik verzorgde mijn lichaam, en deed het peloton iedere wedstrijd pijn. Mijn zoon Danny - die nu medevoorzitter is van Boka United - wilde coureur worden, maar hij mocht niet van mij. Het wielrennersleven is erg onzeker. Ik heb hem richting voetbal geduwd. Daar was hij geen onaardige speler. Na zijn carrière werd hij eerst voorzitter van Kapelle Sport. Sinds de fusie deelt hij het voorzitterschap met Patrick Van den Bosch."


Doorheen de jaren werkte Frans met heel wat vrijwilligers samen, die hij intussen als vrienden beschouwt. Zonder zijn wekelijkse bezoek aan Boka United kan hij niet leven. "Ik heb dit nodig. Ik wil er zéker nog twaalf jaar bijdoen. Ik snap dan ook niet waarom mensen niet meer geïnteresseerd zijn om een vereniging vrijwillig te helpen. Er moet altijd iets tegenover staan. Momenteel werk ik alleen samen met 65-plussers. Jongeren - of ouders - zien het niet zitten om gratis pintjes te tappen. Nochtans zijn er slechtere klusjes om te doen, want ook een tapper moet zijn dorst lessen", lacht Frans.


Boka United is erg trots op zijn 88-jarige medewerker. Voorzitter Patrick Van Den Bosch vindt 'Franske' een voorbeeld voor iedereen. "Wij appreciëren zijn werk enorm. Doe het maar eens, op zo'n leeftijd nog iedere week de kleedkamers schrobben. Mensen als Frans zijn de steunpilaren van onze club."

Oproep naar ouders

Van Den Bosch doet dan ook een warme oproep naar ouders om hun steentje bij te dragen aan de voetbalclub. "Boka United is sociaal erg actief. We doen er alles aan om een lokale familieclub te zijn. Ouders moeten iets meer dan 200 euro betalen als jaarlijks lidgeld. Dat is enorm weinig. Als we dat zo willen houden, moeten er vrijwilligers bijkomen. Anders is dit niet meer haalbaar."

Mosselfestijn

Volgende week organiseert Boka United zijn jaarlijks mosselfestijn. Daarvoor krijgt de club hulp van de spelers. "Zij zullen, samen met het bestuur, de organisatie in handen nemen. Dat is al een eerste stap in de goede richting, maar er is nog een hele weg af te leggen. Ik wil zeker niet met een beschuldigende vinger wijzen, want iedere vereniging heeft problemen met het vinden van vrijwilligers."