"Ik moest de knoop ooit doorhakken"

DOROTHÉE SLUIT HAAR BOETIEK NA 39 JAAR MET PIJN IN HET HART

Dorothée in haar kledingzaak langs de Ninoofsesteenweg. Ze gaat nog door tot 30 september.
Mozkito Dorothée in haar kledingzaak langs de Ninoofsesteenweg. Ze gaat nog door tot 30 september.
Op 30 september valt het doek over een stukje Dilbeekse geschiedenis. Dan sluit kledingzaak Dorothée's Boetiek voorgoed de deuren. Zaakvoerster Dorothée Claeys (63) stond 39 jaar lang achter de toonbank, maar wil nu wat meer rust in haar leven brengen. "Met pijn in het hart, maar de knoop moest ooit eens doorgehakt worden."

Dorothée's Boetiek is al jaren een gevestigde waarde in Dilbeek. De kledingzaak langs de Ninoofsesteenweg opende al in 1978 de deuren. Dorothée stond er dus 39 jaar, met hart en ziel. "Mijn man en ik kwamen toevallig op het idee om een winkel te openen", vertelt ze. "Ik werkte al in de kledingsector, maar zelf een zaak openen, was tot dan nooit een doel. Maar toen we een leegstaand pand vonden, was het snel beklonken. Door mijn ervaring en connecties in de sector wist ik enigszins waar ik aan begon, maar toch was het een sprong in het diepe."


Door de jaren heen hield Dorothée stand tussen grote ketens als H&M en Primark. Ze kon dan ook altijd rekenen op trouwe klanten. "Mensen die 39 jaar geleden voor het eerst de winkel binnenstapten, komen nog altijd langs", klinkt het. "Mijn geheim? Dat heb ik niet. Al staat 'de mens' bij mij wel voorop. Ik wil dat klanten hier met een goed gevoel buiten stappen. Als ze een kledingstuk van 200 euro passen en het blijkt hen niet te staan, dan zeg ik dat gewoon. Mensen appreciëren die eerlijkheid en keren daarvoor terug. Voorts investeer ik erg veel tijd in de keuze van de collecties. Vrouwen van 20 tot 80 jaar: allemaal kunnen ze hier terecht. Ik wist welke trends in de smaak vielen en speelde daar op in."

Mozkito

Pendelaars

Ook de ligging van haar zaak legde Dorothée geen windeieren. De Ninoofsesteenweg slikt dagelijks vele pendelaars, en die stopten vaak even aan haar boetiek. "En meestal keerden die mensen ook terug. Ik heb vaste klanten die zelfs uit Geraardsbergen en omstreken komen. Op de terugweg van Brussel, stopten ze hier. Ik mag veel van die vaste klanten trouwens ook vriendinnen noemen. Ze maken hier even een praatje en kunnen dan in alle rust kledij passen. Hier voelen ze zich op hun gemak."


Maar op 30 september stopt Dorothée er dus mee, ondanks het feit dat haar zaak nog altijd een succes is. "Maar op mijn 63ste is het tijd voor rust en genot", legt ze uit. "Het is met pijn in het hart, maar je moet die knoop ooit doorhakken. De datum is alvast speciaal. Ik heb mijn zaak op 30 september 1978 geopend: precies 39 jaar later zet ik er een streep onder. Ik heb nog overwogen om door te gaan en een verkoopster in dienst te nemen, maar dan zou ik geen rust vinden. Ik wil niet dat mijn boetiek verder kabbelt, maar een mooi einde kent. Hoe dichter die sluitingsdatum nadert, hoe moeilijker het wordt. Vaste klanten springen nog eens binnen om afscheid te nemen en meestal wordt het dan erg emotioneel. Maar ik apprecieer hun waardering voor mijn jarenlange werk. Wat ik nu ga doen? Gewoon eens genieten van het leven."


Deze maand kan je in Dorothée's Boetiek overigens kledingstukken aan zeer scherpe prijzen kopen.