"Gewestgrens oversteken is genoeg om te 'verdwijnen'"

BURGEMEESTER NIET VERBAASD DAT ZWARE JONGEN IN DILBEEK KON ONDERDUIKEN

Dat zware jongen Marc De Block (42) jarenlang doodleuk in Dilbeek kon onderduiken, hoort burgemeester Willy Segers (N-VA) natuurlijk niet graag. Maar het slaat hem ook niet met verstomming. "De gewestgrens oversteken, blijkt voor criminelen nog altijd voldoende te zijn om van de radar te verdwijnen."

De Block, één van de meest gezochte criminelen in ons land, woonde vroeger in Sint-Jans-Molenbeek, was brandweerman in Brussel, en verdiende een stuiver bij als veiligheidsverantwoordelijke in megadancing La Bush in Pecq, bij Doornik. Maar hij stond er ook aan het hoofd van een drugsbende, wat hem tussen 2005 en 2007 zo'n 20.000 euro per maand opleverde. In 2006 probeerde hij met zijn medeplichtigen de dood van de 18-jarige klant Antoine Tomczak - die een overdosis xtc genomen had - te verdoezelen. De tiener werd op de parking achtergelaten en de toegangsstempel van zijn hand geveegd.

Zeven jaar cel

De bende probeerde alle sporen te wissen, maar tevergeefs. Dertien verdachten moesten voor de correctionele rechtbank in Doornik verschijnen, waarna de zaak in 2009 ook voor het Hof van Beroep in Bergen gebracht werd. De Block, die niet opdaagde voor dit proces, kreeg een celstraf van zeven jaar. Maar hij wist uit handen van het gerecht te blijven, tot vrijdagavond. Amper enkele uren nadat de nieuwe website 'Belgium's most wanted' online kwam, liep een tip binnen over zijn verblijfplaats in Dilbeek. Een observatieteam zag hoe hij koffers inlaadde en op het punt stond om naar Frankrijk te vertrekken. De man kon net op tijd in de boeien geslagen worden.

Waar en hoe lang Marc De Block al in Dilbeek verbleef, is niet duidelijk. Maar dat het überhaupt mogelijk was, baart zorgen. "Het toont aan dat er één en ander schort", zegt burgemeester Willy Segers. "Dit is uiteraard geen terrorismedossier, maar we kunnen die lijn wél doortrekken naar terreurverdachten of Syriëstrijders. Wil je van de radar verdwijnen, dan lijkt het te volstaan om de gewestgrens tussen Vlaanderen en Brussel over te steken. In Brussel lijkt het soms zelfs voldoende te zijn om gewoon naar een andere politiezone te verhuizen. We weten om wie het gaat, volgen ze en plots kunnen ze dan toch verdwijnen."

Controles op huisvesting

"Bij die uitwisseling van informatie tussen politiezones blijven linken ontbreken", vervolgt Segers. "Toch is die informatiedoorstroming sinds de aanslagen verbeterd, en heeft onze politiezone een betere communicatie met Brusselse zones. Maar het in kaart brengen van waar verdachten wonen, moet nog beter. Vorig jaar zijn we in Dilbeek gestart met versterkte controles op huisvesting, vooral na overlast van groepen buitenlandse arbeidskrachten die vaak niet geregistreerd stonden. We pakken dit samen met de dienst Vlaamse Wooninspectie systematisch aan. Begin dit jaar hebben we de problematiek van de terreurdreiging hier ook in verankerd. In de voorlopige plannen voorzien we een versterking van dit beleidsdomein, in samenwerking met burgerzaken, huisvesting en de politie."

In het verleden vertrokken ook al twee mogelijke Syriëstrijders na hun verhuis van Brussel naar Dilbeek. Toen de lokale politie een controle wilde uitvoeren na een tip van Brusselse collega's, bleek het duo spoorloos te zijn.

Mozkito
Joris Huysmans