"Altijd gelukkig met het geluk van anderen"

AFSCHEID VAN OUD-MELKBOER EN -VELDLOPER PETRUS 'PIET' DE PAUW MET MOOIE WOORDEN

De kist, met bovenop rozen van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, wordt de kerk buitengedragen.
Mozkito De kist, met bovenop rozen van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, wordt de kerk buitengedragen.
"Je hebt je taak als mens volbracht, ook al wisten we dat je nog verder kon." Het waren maar een paar van de mooie woorden tijdens de uitvaartplechtigheid van oud-melkboer en -veldloper Petrus 'Piet' De Pauw, in de Sint-Pieterskerk. Die bleek overigens bijlange niet groot genoeg voor de meer dan tweehonderd aanwezigen.

Piet overleed vorige week maandag op 83-jarige leeftijd thuis, in de Kerkstraat, na een ongeval. Ondanks zijn leeftijd was hij nog altijd dagelijks bezig met het huishouden, het verzorgen van zijn echtgenote en werkjes in de tuin. Maandag moest er kapotte schalie aan een muur vervangen worden, een taak die Petrus ook zelf wilde uitvoeren. Maar om een onduidelijke reden viel hij van de ladder en kwam hij op een plat dak van de buren terecht. Piet werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar bij aankomst was hij al overleden. Hij bezweek aan een hersenbloeding, al is het niet duidelijk of die de val veroorzaakt heeft, dan wel omgekeerd.

Petrus, vooraan in beeld, tijdens een veldloopwedstrijd.
Mozkito Petrus, vooraan in beeld, tijdens een veldloopwedstrijd.

Familie en liefde

"Jouw leven stond in het teken van liefde, familie en je vrouw Julienne", sprak een familielid gisteren. "Ook arbeid en sport waren belangrijk. Je had altijd respect voor anderen en dat kreeg je van veel mensen ook terug. We zijn dankbaar dat we je zo lang gekend hebben. Je was steeds dynamisch en actief - overal in huis zien we bekers, medailles, foto's en krantenartikels uit je periode als veldloper. Daardoor is het ook zo hard dat je zo vroegtijdig van ons afgenomen werd."


"Je was niet de man van grote woorden. Je deed alles op je eigen ritme en dat gaf je voldoening. Je hebt altijd hard gewerkt en vier kinderen grootgebracht. Je was altijd gelukkig met het geluk van anderen. Je hebt je taak als mens meer dan volbracht, ook al wisten we dat je nog verder kon."


Net voor de kist naar buiten gedragen werd, legden de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen rode rozen op de kist, waar ook één van zijn medailles een plaats gekregen had. Na de crematie werd zijn as verstrooid op het kerkhof van Itterbeek.


Inwoners van Dilbeek kennen Petrus en zijn vrouw vooral van hun melkrondes in de gemeente. Maar bij de oudere generaties staat Piet ook in het geheugen gegrift als een uitstekend sporter. Hij sloot zich in 1954 aan bij de Dilbeek Atletiek Club en maakte furore in het veldlopen. Hij werd meerdere keren provinciaal en Belgisch kampioen. Hij liep zelfs zogenaamde landencrossen, wat eigenlijk wereldkampioenschappen waren. Die wedstrijden brachten hem tot in Tunesië. Na het veldlopen sloot hij zich aan bij de Leeuwse Wielertoeristen, en fietste zo zelfs naar Lourdes.

Petrus 'Piet' De Pauw.
Mozkito Petrus 'Piet' De Pauw.