Ongeluk uitgesloten na reconstructie

ISABELLE DESCHODT (38) VAN DICHTBIJ NEERGESCHOTEN MET ANTIEK GEWEER

In de Stationsstraat werd vorige week de reconstructie gehouden van de moord.
Jelle Houwen In de Stationsstraat werd vorige week de reconstructie gehouden van de moord.
Het lijkt er steeds meer op dat Isabelle Deschodt (39) afgelopen zomer dan toch niet per ongeluk doodgeschoten werd door haar man William D.B. Die beweerde dat nochtans vorige week toen een reconstructie van de feiten werd gehouden. Daar werd echter aangetoond dat D.B. liegt en dat er geen sprake is van een ongelukkig schot.

Het leek voor de reconstructie vorige week vrijdag in de Stationsstraat in Diksmuide eigenlijk al een uitgemaakte zaak voor de speurders en het parket. Vlak na zijn arrestatie was William D.B., een 50-jarige man die uitgeweken is van Dilbeek, al verstrikt in zijn leugens. De man verklaarde immers eerst dat hij niet huis was op dinsdagavond 18 juli en Isabelle hevig bloedend aantrof in de woonkamer. De vrouw was zogezegd in het park van Diksmuide neergestoken. Maar in de ganse traphal tot in hun appartement was geen enkele bloeddruppel te vinden. Later wijzigde hij zijn verklaring en schoot hij Isabelle per ongeluk neer met een Liegeois geweer, een klein langwerpig antiek wapen, een erfstuk van zijn vader.

Isabelle Deschodt en William D.B.
RV Isabelle Deschodt en William D.B.

Kogelbaan verkeerd

Om niets aan het toeval te laten werd de nieuwe theorie van D.B. vorige week afgetoetst in de praktijk tijdens de reconstructie. D.B. moest nauwgezet tonen hoe hij naar eigen zeggen het wapen poetste, en de lader manipuleerde waarop de trekker werd overgehaald en een klein bolletje Isabelle raakte in de borststreek.


Daar viel D.B. vervolgens opnieuw door de mand. De wapendeskundige die aanwezig was achterhaalde dat de kogelbaan die Isabelles lichaam doorboorde op geen enkele manier strookte met de handelingen die D.B. hen voordeed. Zijn theorie werd op meerdere wijzen doorprikt. Het blijkt ook dat Isabelle van dichtbij werd neergeschoten, wat verklaart dat het kleine bolletje in haar lichaam pas bij de inwendige autopsie werd aangetroffen. Eerst ging ook de wetsgeneesheer ervan uit dat Isabelle werd neergestoken.

Paniekreactie

William D.B. blijft dus verdacht van moord, maar wil niet bekennen. "Mijn cliënt blijft bij zijn verklaring: het was een ongeluk", zegt advocaat Herman Baron. "Een traject van een kogelbaan zegt niks: de afstand kan nog steeds 1, 3 of wel 10 meter zijn. En de exacte baan in haar lichaam is bij een inwendige autopsie niet te achterhalen. Dit is dus geen bewijs. Het klopt dat D.B. eerst loog maar het ging om een paniekreactie. Hij wist immers dat hij geen vergunning had voor het wapen, en panikeerde toen hij zijn vrouw bloedend zag. In alle hectiek verzon hij maar iets over het park. Op zo'n moment neemt een mens veel irrationale beslissingen. Het is trouwens op zijn aangeven dat het wapen gevonden werd." D.B. blijft voorlopig dus in de cel. Het parket van Veurne liet na de reconstructie weten dat die enige opheldering had gebracht. "We stellen vast dat de kogelbaan niet strookt met de verklaringen van de verdachte. We blijven alle pistes onderzoeken maar kwaad opzet is zeker niet uitgesloten", zegt procureur Filiep Jodts.