Kerk wordt vanaf 1 januari ontwijd

De kerk van Lampernisse is vanaf 1 januari volgend jaar ontwijd. Dat maakt bisschop Lode Aerts in een brief bekend. Met die beslissing in de hand kan het stadsbestuur nu zijn plan verder doorvoeren om er een urnenkerk van te maken.


"In het schuurvormig deel van de kerk willen we urnen kunnen opstellen", duidt schepen van Kerkfabrieken Martin Obin (CD&V).


"Daarnaast creëren we in de kerk een 'box in a box' waarin we het dorpshuis zullen inrichten. Daarrond is er plaats voor onder meer tentoonstellingen en workshops. Van zodra de gemeenteraad het bestek goedkeurt, kunnen we die plannen realiseren. Het centrale kerkbestuur, de plaatselijke kerkfabriek en de dorpsgemeenschap zijn alvast akkoord."


Wie niet te vinden is voor de plannen is oppositiepartij Idee 2006. "We zijn niet tegen een herbestemming van een kerk maar een eredienst moet mogelijk blijven", stelt Marc Deprez.


"Dat geldt niet alleen voor Lampernisse maar voor alle kerken. Bovendien keer je met een urnenkerk terug naar het kastensysteem van eeuwen terug waarbij de rijken kans krijgen om in een kerk begraven te worden. De dood is voor iedereen gelijk. Eerder al verkocht het stadsbestuur de kerk van Kaaskerke die nu een kankerplek is in onze stad. Ook het plan om de kerk van Pervijze in te richten als ontmoetingscentrum juichen we niet toe. Er moet steeds een gebedsruimte behouden blijven." (GUS)