"Tequila na driftbui en Dry Martini voor eetplezier"

Auteur van ultieme survivalgids bij opvoeden 'kleine monsters'

Isabel Boons met haar realistisch en humoristisch boek.
Foto Proot Isabel Boons met haar realistisch en humoristisch boek.
Een baby krijgen is het summum van romantiek, of zo stellen we het ons toch voor. Echter, dat kleine wonder doodt eigenlijk de romantiek en eist de alleenheerschappij op. Met die realiteit confronteert de Diksmuidse auteur Isabel Boons de lezer van haar nieuwste boek 'Van gin tot pap'. Het ontstond uit reacties die ze kreeg in een gelijknamige Facebookgroep die ruim 15.000 leden telt.

Isabel Boons is 37 jaar oud en mama van twee kleine monsters, Laurette (4) en Henri (2).

Je omschrijft jouw nieuwste boek als 'de ultieme survivalgids voor het opvoeden van kleine monsters'. Dat klinkt als een radeloze mama.

"Eerder als een humoristische. Wat mijn boek zo uniek maakt, is dat het bijzonder realistisch is. Als je leest wat jonge ouders met hun kinderen meemaken, schiet je vaak in de lach. De ideale remedie om met de kommer en kwel van het ouderschap om te gaan. Wanneer je na drie slapeloze nachten je portefeuille in de diepvriezer vindt en de fishsticks in je handtas, zit er niets anders op dan keihard te lachen? Begrijp me niet verkeerd, kinderen opvoeden is een serieuze zaak. We houden van onze kinderen, maar kunnen ze af en toe achter het behang plakken. In mijn boek durf ik aanhalen dat het ouderschap soms verre van plezant is. Het zal voor veel mama's en papa's herkenbaar zijn."

Hoe is het boek tot stand gekomen?

"In maart richtte ik de Facebookgroep 'Van gin tot pap' op die ondertussen ruim 15.000 leden telt. De berichten die ik daar lees, vormden samen met mijn eigen ervaring de voedingsbodem voor mijn boek. Als auteur van drankboeken, culinair journaliste en notoir feestbeest betekende het moederschap een ware aardverschuiving voor mij. De omschakeling van gin naar pap was allesbehalve evident. Hoewel mijn vrouw en ik bewust voor kinderen kozen, veroorzaakte Laurette een serieuze schokgolf. Sinds Henri weten we ook hoe het voelt om een tornado in huis te hebben. Door die Facebookgroep, en vanaf maandag mijn nieuwe boek, weten ouders dat ze er niet alleen voor staan."

Wat kunnen we leren uit 'Van gin tot pap'?

Ik plaats alle valkuilen of moeilijke momenten van het ouderschap in de spotlights. Dat gaat van slapeloze nachten tot zindelijkheidstraining en van schuldgevoelens tot reizen met kinderen. De humor is nooit ver weg. Het is geen moraliserend boek, maar wel hilarisch en vooral herkenbaar. Een ideale gids dus voor ouders die zichzelf met een grote korrel zout nemen."

Welke ludieke tips kan je onze lezers geven?

"Alleen naar het toilet gaan is met kinderen een illusie. Fake een voedselvergiftiging. Je zal snel op jouw gemak zitten. Heb je een moeilijke eter in huis? Probeer dan eens 'Wortels zorgen voor een beter zicht waardoor je net als een superheld alle boeven van een afstand zal kunnen zien'. Een roadtrip met de kinderen maak je aangenaam door snacks bij de hand te houden die je gemakkelijk naar achter kan gooien. Rijstkoeken zijn te licht en appels te gevaarlijk. Wil de baby niet slapen, wandel dan. Je hoeft niet naar buiten. Stippel een parcours uit tussen de tafel, stoelen en zetels. Veel ouders zitten met een schuldgevoel, maar laat je niet doen. Krijg je de vraag 'Kan jouw peuter nu nog niet tot tien tellen?' Antwoord dan: 'Nee maar hij vloekt wel in vijf talen'. Er is ook een handleiding zodat ook ouders kunnen genieten van een dagje pretpark."

Hebben de papa's iets aan het boek?

"Ik schreef voor hen een hoofdstuk met tips om te overleven met hun vrouw die mama is geworden. Na de bevalling zijn we niet meer de 'geile seksslavin' voor wie ze gevallen zijn. Het grootste deel van onze aandacht gaat naar de kinderen. Daarom nam ik een gids op voor de papa's zodat ze de mama minder op de zenuwen werken. Laat iets weten als je niet op tijd komt en vraag nooit 'Wat eten we vandaag?'. Het zijn simpele tips waarmee je zeker zal scoren thuis. Ik eindig mijn boek met 'parentpairing'. Dat is iets nieuws waarbij je bij bepaalde situaties thuis van een gepast drankje kan genieten. Een shot tequila past perfect na een driftbui van de kleine peuter, een Dry Martini bevordert het eetplezier aan tafel en champagne is het ideale tegengewicht wanneer je letterlijk in de shit zit."

Wat volgt er nu nog?

"Meer van hetzelfde, maar dan anders. Een boek over de eetmomenten met kinderen is een denkpiste. In de Werkenstraat in Vladslo, waar vroeger keramiekzaak Timigrie was, heb ik een pand gekocht. Ik wil daar niet alleen mijn kantoor inrichten, maar ook een winkel met gadgets voor ouders en kinderen. Bovendien heb ik de ambitie om er diverse initiatieven voor ouders en hun kinderen te organiseren. Ik denk aan workshops koken of mocktails maken. Een ander idee is de 'school is out drink' op vrijdag. Volgend voorjaar wil ik starten."


Van gin tot pap' wordt morgen, zondag, voorgesteld. Het kost 22,99 euro en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. De Facebookgroep 'Van gin tot pap' blijft online.