Ga naar de mobiele website
^ Top

"Originele trouwfoto? Doe het onder water"

STIJN BOUSSEMAERE MAAKT UNIEKE FOTOREEKSEN IN ZWEMBAD

Benny Proot
DIKSMUIDE - Stijn Boussemaere (39) uit Vladslo doet aan onderwaterfotografie. Onder meer met ex-wielrenner Peter Farazijn (48) trok hij al naar een zwembad om hem in wieleroutfit en op zijn fiets onder water op foto te zetten. Stijn heeft de smaak zo te pakken dat hij er zijn bijberoep van gemaakt heeft. "Wil je een originele trouw- of communiefoto? Doe het onder water."

Heroïsche onderwaterfoto's zijn het van Diksmuideling Peter Farazijn, die tot 2005 profrenner was en nog altijd graag fietst. "Ik wou het effect hebben van Peter die op het water rijdt", legt onderwaterfotograaf Stijn Boussemaere uit. "We trokken naar een privézwembad in Moeskroen, waar ik een fiets monteerde op een houten brug. Die kwam omgekeerd in het water en het moest allemaal zo berekend worden dat het wiel net het wateroppervlakte raakte. Zo kon ik de perfecte reflectie creëren. Chapeau voor Peter, die drie kwartier lang in het water dook om ondersteboven op de fiets te zitten met de juiste grimas op zijn gezicht."

Stijn Boussemaere met zijn onderwatercamera.
Benny Proot Stijn Boussemaere met zijn onderwatercamera.

Niets getrukeerd

Peter zelf houdt er een goed gevoel aan over. "Toen ik die constructie zag en wist dat ik op mijn hoofd moest fietsen, fronste ik toch even mijn wenkbrauwen. Duiken heb ik nog nooit gedaan. In het begin had ik last van water dat in mijn neus liep, maar na enig oefenwerk lukte het. Een beetje conditie heb je wel nodig om zo'n klus te klaren. Ik dook in het water, liet Stijn een handvol foto's nemen, repte me naar het wateroppervlak om naar lucht te happen en ging dan opnieuw naar de bodem van het zwembad. Het resultaat zijn fantastische foto's, waarop ik al heel veel reactie heb gekregen. Zelfs op mijn bus (Peter is beroepshalve buschauffeur, red.) hebben de reizigers het erover. Het merendeel denkt dat het getrukeerde foto's zijn, maar niets is minder waar. Het enige wat Stijn heeft gedaan, is de beelden omgedraaid."

Stijn Boussemaere

Duiken

Stijn heeft beroepshalve een directiefunctie in de lucht- en scheepsvracht. Een tiental jaar geleden begon hij te duiken. "Ik ben lid van de Diksmuidse duikclub Maanvis, maar ook in het buitenland houd ik van het leven onder water. Je ziet daar zo'n mooie dingen en die wou ik vastleggen", heeft Stijn het over zijn passie voor onderwaterfotografie. "Die interesse groeide en ik begon met modellen te werken. Dat is niet simpel, want de meeste mensen kijken vreemd onder water. Het geheim zit hem in een natuurlijke look, terwijl je toch de adem moet inhouden. Het Brusselse model Jeanne Bourgeois heeft dat talent in zich, maar ook de Diksmuidse Tatjana Vanwehaeghe kan dat. Met een foto van haar haalde ik zelfs de cover van een duikmagazine. Binnenkort zal ik een voetballer onder water fotograferen, terwijl hij een omhaal doet. We hebben ondertussen een bal ontworpen die zwaar genoeg is om onder water te blijven, maar licht genoeg om die in het water te kunnen schoppen. Een ander dankbaar thema zijn kinderen. Zelfs baby's kunnen onder water, want die zijn dat gewoon van in de baarmoeder. Tot zes maanden komen die onder water helemaal tot rust. Je kan het zo gek niet bedenken of ik doe het. Communie- en trouwfoto's bijvoorbeeld lukken aardig onder water. Je houdt er dan wel een nat pak aan over, in ruil heb je originele beelden. Zelfs familieportretten kunnen."

Onderwaterflitsers

Dat de hobby van Stijn enige kennis vraagt, hoeft geen betoog. "Voor ik aan de slag ga, bouw ik onder water een studio met achtergronddoeken, drie tot zeven onderwaterflitsers voor de juiste belichting en uiteraard mijn fototoestel in een onderwaterhuis. Mijn droom is om modellen te fotograferen in open water en dan het liefst met tropische vissen op de achtergrond."


Wie zelf model wil staan voor Stijn kan zich inschrijven voor een auditie die hij op 12 maart organiseert in het zwembad in Diksmuide. Inschrijven kan via stijn.boussemaere@telenet.be.Meld een bug