"IJzerboomgaard is bijna munitieveilig"

EIND VOLGEND JAAR IS NIEUW PROVINCIAAL DOMEIN KLAAR

Burgemeester Lies Laridon en gedeputeerde Guido Decorte op het domein.
Gudrun Steen Burgemeester Lies Laridon en gedeputeerde Guido Decorte op het domein.
Het nieuwe provinciale domein IJzerboomgaard langs de IJzerdijk krijgt stilaan vorm. De hoeve, waar onder meer een fietscafé ingericht wordt, moet eind volgend jaar klaar zijn. Er werden bijna 4.000 projectielen opgegraven waarvan het merendeel door de ontmijningsdienst. Het gebied gaat open als het volledig veilig is.

"Ik ben fier op deze IJzerboomgaard, met twee o's", doelde Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) op de hoeveelheid bommen die al is geruimd en waarop vanuit de oppositie kritiek kwam. "Dit wordt een fantastisch gebied voor kinderen waar ze onbezorgd kunnen klimmen en klauteren. Ook qua toerisme is dit belangrijk want het is gelegen langs recreatieve assen. Vandaar het fietscafé dat de provincie wil inrichten in de hoeve die jaren dienst deed als landbouwschool van het Atheneum." Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) benadrukt dat het nieuwe provinciedomein volledig munitieveilig zal zijn. "Eind dit jaar moet het volledige terrein doorzocht zijn. Ondertussen vonden we 3.933 grote en kleinschalige projectielen waarvan de ontmijningsdienst DOVO er 3.000 ruimde. Daarvoor trok de provincie 475.000 euro extra uit."

Tijdens het werfbezoek werd uitleg gegeven over het domein.
Gudrun Steen Tijdens het werfbezoek werd uitleg gegeven over het domein.

Spelen en ontspannen

De paden zijn aangelegd, de fruitbomen staan er en momenteel wordt hard gewerkt aan de natuurlijke speeltoestellen. Dat zijn houten klimtoestellen bij een ondiepe waterplas. Boomstammen, bruggetjes en klauterconstructies zullen voor het nodige kinderjolijt zorgen. "Het gebied is 22,7 hectare. Enerzijds hebben we de speelzone met boomgaard en pluktuin", leidt Decorte ons rond. "Anderzijds renoveren we de hoeve die dateert van na de Eerste Wereldoorlog. We zullen daar een sanitair complex inrichten, een fietscafé voor vijftig personen en een polyvalente ruimte. Daarnaast zal de Groene Kans, die nu al zijn technische loods in gebruik heeft, zijn administratie onderbrengen in een deel van de hoeve." De Groene Kans is een sociale onderneming in de Westhoek met ruim honderd mensen in dienst die zich toeleggen op groenonderhoud en landschapszorg.


Gisteren is symbolisch de eerste steen gelegd van de hoeve die eind volgend jaar klaar moet zijn. De Groene Kans, die erfpachthouder is, zit mee aan de onderhandelingstafel voor de uitbating van het fietscafé. De speelzone moet in het voorjaar al aangelegd zijn, maar wanneer het publiek toegankelijk zal zijn ligt nog niet vast. De provincie kocht de site in 2008 aan voor 820.000 euro en investeert er nog eens ruim 3 miljoen euro in. Decorte droomt luidop van een recreatieve as die start in Nieuwpoort langs de Koolhofput, het fietspad de Frontzate tot aan de IJzerboomgaard en verder richting het natuurgebied De Blankaart in Woumen.