Standbeeld symboliseert verdriet van wensouders

Het standbeeld dat in het kinderwenshuis komt te staan.
Foto RV Het standbeeld dat in het kinderwenshuis komt te staan.
Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen aan de Broekstraat in Molenstede heeft zondag het startschot gegeven van de eerste wereldlichtjesceremonie voor Vlaamse wensouders. In Diest werd een standbeeld onthuld dat symbool staat voor het verlies van een kind.

Een vijftigtal Vlaamse wensouders zakte daarvoor af naar Diest. Zij hebben allen een kind verloren door een miskraam, zwangerschapsafbreking of overlijden bij de geboorte en hebben afscheid genomen van hun kinderwens.


Na het voorlezen van afscheidsbrieven werd een standbeeld onthuld door Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist in rouwverwerking. Het kunstwerk werd ontworpen door Stef Janssens en moet het stille verdriet van Vlaamse wensouders tastbaar maken.


"Met het initiatief willen we meer aandacht vragen voor het onzichtbare verdriet van wensouders", zegt Shanti Van Genechten, oprichtster van het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen. "Ik kom mensen tegen die, na tien jaar, komen aankloppen bij de Vlaamse kinderwenshuizen omdat ze zitten met onverwerkte rouw. Dit blokkeert hun verdere levensgeluk en laat diepe wonden na." (GMA)