Noordzeeviskookboek meteen uitverkocht

FELIX ALEN SCOORT MET KOOKBOEK OVER 'VERGETEN VISSEN'

Felix Alen maakte een recept uit zijn succesboek met de jongeren van Betonne Jeugd.
Geert Mertens Felix Alen maakte een recept uit zijn succesboek met de jongeren van Betonne Jeugd.
Het Grote Noordzeeviskookboek van Felix Alen ligt nog geen maand in de rekken, maar is al zo goed als uitverkocht. Dat betekent dat er al 10.000 exemplaren de deur uit zijn. "Nooit meegemaakt", zegt Alen. "Zeker niet voor zo'n lijvig boek." De chef-kok bereidde deze week samen met enkele jongeren een recept uit zijn boek, in het kader van de Week van de Smaak.

Felix Alen mag dan wel te boek staan als een 'echt Vlaams-Brabants trekpaard', toch is de kuststreek geen onbekende voor de chef-kok van Hof te Rhode in Schaffen. "Ik ben bij de zeemacht geweest en heb jarenlang in Hotel Wellington in Oostende gewerkt", zegt hij. "Toen ze mij vroegen om een Noordzeeviskookboek te maken, was ik dan ook bijzonder vereerd. Ik zorgde voor de recepten, Marc Declercq voor de redactie en Heikki Verdurme voor de foto's."

Felix Alen met boek.
Geert Mertens Felix Alen met boek.

Vis gaat verloren

Met het boek willen de makers mensen ertoe aanzetten ook de onbekende Noordzeevissen eens te proberen. "Onze vissers concentreren zich op 25 soorten, de commercieel meest interessante zoals tarbot, kabeljauw, pladijs", zegt Alen. "Alle bijvangst gooien ze overboord. Op die manier gaat heel wat onbekende maar lekkere vis verloren. Denk maar aan steenbolk, horsmakreel en hondshaai."

Boekenbeurs

Alen stond ook op de Boekenbeurs. Daar signeerde hij talloze exemplaren van zijn jongste kookboek. "Je kan het natuurlijk niet vergelijken met een Meus of een Naessens, maar ik schrik er zelf van dat het boek zo goed verkocht wordt. Al ben ik wel wat gewend. Het Noordzeeviskookboek is mijn 34ste kookboek. En het 35ste is in volle voorbereiding. Dat wordt een Outdoor Cooking-boek met enkele bekende gasten. Waar ik die inspiratie blijf halen? Ik sta op met recepten en ga ermee slapen. Het is echt een passie. Ik heb twee levens nodig om al mijn ideeën vorm te geven."

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) bewees deze week dat samen eten en koken de manier is om (historische) cultuur en jongerenwelzijn samen te brengen. Samen met Felix Alen organiseerden ze een kookworkshop voor enkele jongeren van vzw Betonne Jeugd. "De vereniging groepeert een veertigtal jongeren die hun gading in het gewone aanbod, zoals scouts en chiro, niet vinden", zeggen David Vercruysse en Kevin Caryn van de vzw.

Betonne Jeugd

"Bovendien zijn het allemaal jongeren met problemen die moeilijk hun weg vinden in de maatschappij. We zijn gestart met vier jongeren, maar ondertussen tellen we veertig leden."


Roeland was alvast onder de indruk. "Ik had nog nooit iets gegeten van een topchef", lacht hij. "Bij de Betonne Jeugd zijn er veel jongeren die weinig of te ongezond eten."