Nieuw ziekenhuis komt aan Verversgracht

BOUWTRAJECT WORDT OPNIEUW OPGESTART, STREEFDATUM BLIJFT 2023

De site van campus Hasseltsestraat krijgt na de werken een nieuwe bestemming.
Foto Bollen De site van campus Hasseltsestraat krijgt na de werken een nieuwe bestemming.
De stad en het AZ gaan een nieuw regionaal ziekenhuis bouwen op de Verversgracht. Met deze beslissing wordt de denkpiste van de citadel als geschikte locatie definitief verlaten. Het bouwtraject wordt helemaal heropgestart, al blijft de streefdatum van 2023 behouden. "We hopen nu op een haalbare piste te zitten", klinkt het.

"De knoop is dinsdagavond doorgehakt door de raad van bestuur", zegt Ilse Van Asbroeck, algemeen directeur van het AZ Diest. "We hebben na maanden beraad gekozen voor de Verversgracht. De plannen om te bouwen op de citadel werden mettertijd steeds minder waarschijnlijk." De plannen sleepten al jaren aan. De stad had in 2011 de citadel gekocht van Defensie, nadat de paracommando's er waren vertrokken. Het Algemeen Ziekenhuis vroeg het stadsbestuur om er één centrale campus te bouwen. Intussen kreeg het AZ een nieuw bestuur en veranderde de Vlaamse financiering. Eerder dit jaar werd 2023 genoemd als streefdatum. Uit een kritische vraag van Open Vld op de gemeenteraad van mei bleek dat er nog geen subsidies waren aangevraagd en er zelfs geen strategisch plan bestond.

Bouw in twee fases

"De gezondheidszorg maakt een evolutie door. De ideeën voor de citadel bleven liggen en waren intussen verouderd", aldus Van Asbroeck. "De verhuis van onze diensten naar de citadel zou bovendien praktische problemen meebrengen. We moeten inzetten op ambulante zorg, dagchirurgie en revalidatie." Bouwen op de Verversgracht lijkt voor het AZ en Diest een meer haalbare keuze dan de citadel. Het nieuwe ziekenhuis zou 16.000 vierkante meter groot worden en de bouw zal in twee fases gebeuren. Het braakliggend terrein van de Verversgracht krijgt eerst een ondergrondse parking met 600 plaatsen. Daarop worden de faciliteiten gebouwd die de campus van de Hasseltsestraat vervangen. De huidige parking van 300 plaatsen blijft beschikbaar tijdens deze werken. Daarna wordt fase twee ingezet op de parking. De huidige campussen in de Michel Theysstraat en de Hasseltsestraat blijven operationeel tot wanneer ze onderdak krijgen in de nieuwbouw.


"De verouderde campus Hasseltsestraat, waar de pediatrie en kraamkliniek gevestigd zijn, willen we als eerste verhuizen", vertelt Van Asbroeck. "De site krijgt daarna een herbestemming, mogelijk wordt het een woonproject. Over de toekomst van de campus Michel Theysstraat wordt nog nagedacht."

Nieuw RUP

2023 blijft gehandhaafd als streefdatum, al moet de hele procedure nog worden opgestart. Er moeten opnieuw subsidies worden aangevraagd en de plannen voor het ziekenhuis moeten nog getekend worden. Op de Verversgracht had de gemeente een woonzone gepland. "Hiervan stappen we af", zegt burgemeester Jan Laurys (DDS).


"Er zal een nieuw RUP gemaakt worden voor deze omgeving, die voor openbare dienst wordt ingevuld. De mobiliteit gaat er ook veranderen. Dit bekijken we met de provincie en Ruimte Vlaanderen." Nu de keuze op de Verversgracht is gevallen ligt het verdere lot van de citadel weer open. "De studies en opmeting die er gedaan zijn, moesten sowieso gebeuren, dus het zijn geen verloren kosten", aldus Laurys.