Imane (17) wordt vandaag herdacht

SCHOOL ROUWT OM ZONDAG IN HAAR SLAAP GESTORVEN MEISJE

In een hoekje van de school kunnen leerlingen een boodschap achterlaten voor de ouders van Imane.
Tom Van De Weyer In een hoekje van de school kunnen leerlingen een boodschap achterlaten voor de ouders van Imane.
Het Koninklijk Atheneum reageert vol ongeloof op het overlijden van leerlinge Imane El Karim. "Dat zoiets je op die leeftijd kan overkomen", klinkt het. Het 17-jarige meisje uit Diest stierf zondagochtend in haar slaap. Haar klasgenoten hebben een rouwhoekje gemaakt en houden vandaag een ingetogen herdenkingsplechtigheid voor de hele school.

"Imane is thuis in haar slaap overleden in de nacht van zaterdag op zondag", zegt Gert Van Passel, algemeen directeur van de scholengroep. "Volgens onderzoek is ze een natuurlijke dood gestorven. Ze had geen medische voorgeschiedenis, dus het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel."


"De directie heeft zondag met het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) de tijd genomen om het droevige nieuws op school te melden. Maandagochtend hebben we alle leerkrachten bij elkaar geroepen. Zij zijn het in elk van hun klassen gaan vertellen."

Een beeld van de boodschappen die zijn achtergelaten in de rouwkamer.
Tom Van De Weyer Een beeld van de boodschappen die zijn achtergelaten in de rouwkamer.

Slachtofferhulp

"De dienst slachtofferhulp van de politie is zelf naar de school gekomen om met de klasgenoten van Imane te praten. Hun lessen zijn sinds maandag opgeschort om dit drama te verwerken. Het CLB staat de hele week klaar om vragen te beantwoorden en we merken dat daar nood aan is. Waar de meesten mee worstelen is ongeloof", zegt Van Passel. "Hoe is het mogelijk dat dit je kan overkomen als je nog zo jong bent?"

Levenslustige tiener

De scholiere met Marokkaanse roots stond bekend als een vrolijke, levenslustige persoon, door iedereen geliefd. Op de Facebook van het Atheneum stromen de steunbetuigingen binnen, intussen meer dan 500. "Imane heeft haar hele schoolcarrière doorgebracht in de campussen van Prins Van Oranje, van de kleuterklas tot het secundair. Ze laat hier hartsvriendinnen achter. Ze had ook vrienden in verschillende andere leerjaren", zegt Van Passel.


Imane zat in haar laatste jaar Humane wetenschappen. "Ze was een talentvolle jongedame, heel vaardig met IT en sociale media", zegt Maarten Cupers, leerkracht communicatie. "In het derde jaar liet ze zich opmerken door een taak te presenteren met een zelfgemaakt You Tube-filmpje. Ze nam altijd het initiatief om vlogs te maken voor de klas."


Het Atheneum probeert het verlies van Imane op te vangen. Een klaslokaal werd gereserveerd als rouwkamer, waar haar klasgenoten boodschappen op de muur hangen. De klas wordt vrijgehouden, wie er behoefte aan heeft, kan er even alleen zijn. Elders in de school is een gedenkhoekje gemaakt, waar leerlingen boodschappen kunnen schrijven, die later aan haar ouders worden afgegeven.


Vandaag wordt een herdenkingsmoment gehouden waaraan alle leerlingen van het Atheneum deelnemen, zonder ouders of andere aanwezigen. "Wij laten het initiatief geheel aan hen. Wij blijven aanwezig voor steun", zegt Françoise Vanhelmont, directeur van het Atheneum. "Haar klasgenoten zijn sinds maandag bezig met de voorbereiding van die plechtigheid. Het is hun manier om afscheid te nemen."


Directeur Vanhelmont bracht een bezoek aan de ouders om hen haar medeleven te betuigen. Het meisje wordt deze dagen overgebracht naar Marokko, waar ze volgens de islamitische gebruiken zal begraven worden.