Humanist Cleynaerts is even een vluchteling

Jo Pallen van het opvangcentrum in Scherpenheuvel, schepen Murat Celik, José Gonzales, Lies Janssens en acteur Peter Rouffaer (peter van de Refugee Walk) bij het standbeeld van Cleynaerts.
Foto Van De Weyer Jo Pallen van het opvangcentrum in Scherpenheuvel, schepen Murat Celik, José Gonzales, Lies Janssens en acteur Peter Rouffaer (peter van de Refugee Walk) bij het standbeeld van Cleynaerts.
Het standbeeld van humanist Nicolaes Cleynaerts heeft een rugzak, koffer en reddingsvest gekregen. Niet toevallig ook de symbolische attributen van een vluchteling.

"We maken van de humanist uit de zestiende eeuw het boegbeeld van de Refugee Walk van volgende week", zegt José Gonzales, diversiteitsambtenaar van de stad Diest. "Hij reisde naar Spanje en Afrika en wilde een brug slaan tussen christenen en moslims. Eigenlijk was hij mijn voorganger. Wij proberen vandaag ook de integratie van vluchtelingen en migranten te bevorderen, maar ook van ouderen en holebi's."


In Diest vind je geen asielcentrum, maar de stad heeft wel al jaren een traject om vluchtelingen op te vangen en in de streek te integreren. "In verschillende woningen hebben we 47 plaatsen beschikbaar, met bed, bad en brood", zegt Lies Janssens, coördinator van de lokale opvang.

Solidariteitswandeling

De Refugee Walk is een solidariteitswandeling om aandacht te vragen voor de vluchtelingencrisis, en wordt op zaterdag 7 oktober georganiseerd in heel Vlaanderen. Je kan tussen 10 uur en 14 uur vertrekken op de Grote Markt. Er zijn afstanden van 3, 8 of 12 kilometer. Deelnemen kost 5 euro, inschrijven kan via refugeewalk@diest.be (met vermelding van naam, aantal personen en wandelafstand). (VDWT)