Fietsdieven blijken goede vissers

VOOR TIENDUIZENDEN EURO'S MATERIAAL UIT WINKEL GESTOLEN

Zaakvoerder Michael Simms bij de lege rekken. Die werden door de dieven met een lange stok door de lichtkoepel leeggevist.
Bollen Zaakvoerder Michael Simms bij de lege rekken. Die werden door de dieven met een lange stok door de lichtkoepel leeggevist.
In de fietsenwinkel Ride Bikes aan de Nijverheidslaan in Diest sloegen dieven zondagnacht wel op een héél slinkse manier toe. De daders openden op het dak een lichtkoepel en visten met een haak aan een lange stok zomaar tien fietsen uit de winkel. Waarschijnlijk ook geen toeval; ze gingen aan de haal met net de nieuwste modellen uit het duurste gamma...

Medezaakvoerder Michael Simms liep er gisteren toch wel wat verslagen bij.


"Iets na drie uur kreeg ik telefoon van mijn vennoot Marnix: inbraak in onze winkel. Enkele minuten later was ik ter plekke, de politie was er al, maar van de daders was geen spoor meer. Ze waren zeker niet aan hun proefstuk toe; eerder die nacht werd een bestelwagen bij ZDW (Zolderse dakwerken) gestolen. Die bestelwagen parkeerden ze achteraan het gebouw en ze klommen op het dak. De koepel maakten ze los. Onze winkel is uitgerust met tientallen camera's en verschillende warmte- en bewegingsdetectoren maar daar hadden de inbrekers iets op gevonden. Ze daalden niet zelf in de winkel af maar met een lange stok met een haak aan visten ze de fietsen op. Pas toen ze met de stok iets te diep moesten reiken en een hand of arm toch de zaak in kwam, ging het alarm af, waarna de dieven er met hun buit vandoor gingen."


"Uit de camerabeelden bleek nadien dat ze heel rustig de tijd hebben genomen om toe te slaan. Ruim een kwartier waren ze ermee bezig, mogelijk wilden ze nog meer fietsen meenemen maar ging het alarm af? Geen idee..."


"Wel hebben ze enkel fietsen van het merk BMC mee. Pittig detail: enkel de carbon-versies. Die met aluminium kader bleven onaangeroerd. Ook waren het er allemaal van de 01-reeks, de duurste reeks en stuk voor stuk modellen 2018. Fietsen die pas de laatste 14 dagen zijn binnen gekomen. Zo een fiets kost tussen de 5.000 en 7.000 euro."


"Tja, wat moeten we nu nog doen ? De zaak is uitgerust met alarm- en camerasystemen, speciale sloten op deuren en poorten... Je doet alles om je te beveiligen en toch raakt men nog binnen! We hebben hier ons hart en ziel ingestoken en op amper een kwartier tijd gaan ze er met een fortuin van door."

Camerabeelden van fietsenwinkel Ride Bikes voor de diefstal, met volle rekken.
Bollen Camerabeelden van fietsenwinkel Ride Bikes voor de diefstal, met volle rekken.

Minstens met vijf

"De daders waren minstens met vijf. De politie trof toch vijf verschillende voetsporen aan op het dak. Mogelijk was er ook nog de chauffeur die vertrekkensklaar stond. Ook vreemd is dat ze juist bij dàt bedrijf in Zolder een bestelwagen gestolen hadden. Enige tijd geleden was er een inbraak bij fietsenfabrikant Ridley in Paal. Die nacht werd ook bij ZDW een bestelwagen gestolen. De bestelwagen met buit werd wat later teruggevonden in de regio Antwerpen want de dieven hadden het track- en trace systeem van de bestelwagen niet uitgeschakeld. Helaas nu wel."

Ook de gestolen bestelwagen is op de camerabeelden te zien.
Bollen Ook de gestolen bestelwagen is op de camerabeelden te zien.

Verdachte klanten

Dieven die dus goed voorbereid waren en het alarm slim wisten te omzeilen. Of Michael niets verdachts opgemerkt heeft de laatste tijd ?


"Ach ja, in mei kwamen hier nog twee klanten over de vloer. Het enige waar ze oog voor hadden waren de camera's en de prijzen van zowat alle fietsen. Als je hen aansprak om te helpen spraken ze geen Nederlands, Engels of Frans. Verdacht natuurlijk en dan noteer je de nummerplaat en geeft dit door aan de politie. Blijkt de nummerplaat gestolen. Recent nog kwam er een koppel de zaak in die zich al even verdacht gedroegen. Die hebben we dan gevolgd, maar ze bleken te voet. Tja, telkens hadden we beelden en net als die van de inbraak zijn ze overgemaakt aan politie. Hopelijk levert hun werk resultaat."