Eerste BIN in Diest is een feit

Coördinators Patrick Celis en Rudi Van der Stricht in hun wijk.
Foto Van De Weyer Coördinators Patrick Celis en Rudi Van der Stricht in hun wijk.
De wijken Valkhoeve en Pannehoeve krijgen het eerste buurtinformatienetwerk (BIN) van Diest. Binnen dat netwerk houden inwoners elkaar en politie op de hoogte van verdachte handelingen, om zo het veiligheidsgevoel te versterken.

"In december 2016 werd er op klaarlichte dag ingebroken in mijn huis", vertelt initiatiefnemer Patrick Celis (52). Hij zocht vervolgens contact met buurtbewoner Rudi Van der Stricht (54), die als vrijwillig adviseur actief is bij de lokale Preventiedienst. "Verschillende pogingen om in Diest een BIN op te richten, waren al gestrand", zegt Van der Stricht. "Er is dan ook een blijvend engagement van bewoners nodig. Zo moet je een stuurgroep samenstellen, die regelmatig samenkomt."

Vijftigtal leden

Zo'n vijftig bewoners zijn intussen lid van het netwerk. "Als zij iets verdachts opmerken, alarmeren ze de politie", klinkt het. "De meldingen worden ook per sms doorgegeven aan alle leden. We hebben niet gekozen voor WhatsApp, omdat veel oudere leden er niet vertrouwd mee zijn. Er zal ook periodiek een nieuwsbrief per mail of op papier rondgestuurd worden."


Er komen ook borden die aangeven dat Valkhoeve en Pannehoeve voortaan een BIN-zone zijn. "Niet dat er zoveel criminaliteit in Deurne is", aldus Patrick en Rudi. "Het BIN is er vooral om sociale controle te verzekeren en de samenwerking tussen de buren te versterken. We hebben nu veel waakzame ogen gekregen." Het BIN wordt vrijdag om 19 uur officieel ingehuldigd door burgemeester Jan Laurys, in ontmoetingscentrum SOC. (VDWT)