Den Aak duikt opnieuw Demer in

JAAR NADAT STAD KUNSTWERK EERSTE KEER MOEST OPVISSEN, SLAAN VANDALEN WEER TOE

Edwin Degelin bij zijn boot in de Demer.
Tom Van De Weyer Edwin Degelin bij zijn boot in de Demer.
Exact een jaar nadat Den Aak in de Demer gegooid werd, hebben vandalen hun streek herhaald. Nochtans was het werk verzwaard tot meer dan 1.200 kilo. "Dit keer heeft het meer averij opgelopen", zegt kunstenaar Edwin Degelin (67). "Als de boot hersteld is, wil ik hem ergens anders in de stad laten plaatsen."

Nick Broos, die in het appartementsblok aan de sluis woont, stelde zondagochtend rond 9 uur de vandalenstreek vast. "Ik krijg er tranen van in de ogen. Ik heb meteen de politie gebeld", vertelt hij. Ook voorbijgangers reageren verbijsterd. "Ligt hij alweer in het water? Hoe doen ze zoiets? Hiervoor moet je met meerdere, sterke mensen zijn."

Verzwaard

Precies een jaar geleden, in de nacht van 24 op 25 september 2016 werd Den Aak al eens door onbekenden in de Demer gekanteld. Met een kraan van de stad moest het kunstwerk van één ton weer aan land worden gehesen. Na dat incident waren er extra maatregelen genomen. Zo werden twee blauwstenen op de voet gemonteerd om het werk aanzienlijk te verzwaren tot meer dan 1.200 kilo. Maar dat hield de vandalen niet tegen om het kunstwerk in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw in de Demer te kieperen.


Kunstenaar Edwin Degelin staat er verslagen bij. "Ik ben er ziek van. Hebben ze soms iets tegen mij, of tegen de stad Diest? Ik ben ook jong geweest en heb schelmenstreken uitgehaald, maar wij maakten nooit moedwillig iets kapot."


Dit keer is de schade overigens veel groter. "Den Aak is met de romp tegen de gemetselde boorden van de rivier gevallen. Ook de mast is afgebroken. Ik heb thuis nog wat van dat hout in voorraad liggen, maar niet alle stukken zullen precies passen", zegt Degelin.

Andere plek

Degelin hoopt dat Den Aak na dit incident een andere, veiligere locatie krijgt. "Hij staat nu symbolisch bij de sluis aan de Zichemsepoort, omdat op deze plek de schepen de stad binnenvaarden. Het is hier 's avonds wel goed verlicht, maar verlaten. Ik zou hem liever meer naar het centrum toe zetten, ter hoogte van de paardentrap."


Buurtbewoners pleiten voor bewakingscamera's en een stevige verankering van het werk in de grond. "Giet desnoods een betonnen sokkel", klinkt het. Enkele meters verderop, tegen de flanken van de citadel wordt binnenkort The Ever Blossoming Garden ingehuldigd, het kunstwerk ter nagedachtenis van Annick Van Uytsel. "Als ook dat maar geen prooi wordt voor vandalen", klinkt het.


Burgemeester Jan Laurys (DDS) reageert verbluft op het nieuws. "Dit zijn idioten geweest. Zij weten helemaal niets over de kunstenaar en de betekenis van het werk. Maandagochtend bespreken we in het schepencollege wat eraan gedaan kan worden." Degelin belt maandag de stadsdiensten om zijn werk nog maar eens uit de Demer vissen. De politie is een buurtonderzoek gestart.