De Pit leert leerlingen lezen in boomhut

HOUTBEWERKERS ZETTEN CONSTRUCTIE IN ELKAAR VOOR FREINETSCHOOL

Directeur Ewoud Huls (rechts) ziet hoe de kinderen het duidelijk naar hun zin hebben in de hut.
Tom Van de Weyer Directeur Ewoud Huls (rechts) ziet hoe de kinderen het duidelijk naar hun zin hebben in de hut.
Freinetschool De Pit huldigde vrijdag haar nieuwe leeszaal in. Leerlingen kunnen er zich tijdens de lesuren terugtrekken met een boek. Er staan geen boekenrekken en rijen tafels, maar een speels meubilair van boomhutten. Ze werden gebouwd door de houtbewerkers van de home Martine Van Camp.

De muffe oude leraarskamer werd omgetoverd tot een oase met vier boomhutjes en een tribune, gemaakt van triplex. Over de koude vloertegels is een tapijt van kunstgras gelegd, zodat de leerlingen languit op de grond kunnen liggen met hun boek. In het midden komt nog een echte boomstam als sierelement. Aan de ingang staat een bak om je schoenen in te zetten. De kleuter- en basisschool ontvangt vijf Europese leerlingen uit het Erasmusproject l'Oratory, dat lezen wil bevorderen. Daarom kreeg De Pit een toelage om de zaal in te richten.

Educatieve plek

"Deze ruimte wordt niet de bibliotheek van de school, laat staan dat ze als speeltuin mag dienen", zegt directeur Ewoud Huls. "Voortaan is dit de educatieve plek voor alles wat te maken heeft met lezen. De leerlingen kunnen individueel of in kleine groepjes hierheen komen, tijdens de lesuren wanneer ze een leesopdracht hebben. Hier kunnen ze zich ook voorbereiden op een spreekbeurt. Leerlingen van de verschillende klassen kunnen door elkaar zitten en boeken uitwisselen. Aan de wand tegenover de tribune komt nog een groot scherm, waar lesmateriaal getoond wordt of filmpjes over auteurs. We gaan hier ook aan boekpromotie doen."


De hutjes werden ontworpen, gebouwd en geplaatst door tien mensen van het houtatelier van Martine Van Camp, de voorziening in Molenstede voor mensen met een verstandelijke beperking. "Ons dagcentrum werkt al een tijd samen met De Pit. Sinds een jaar huren we hier in de school een lokaal dat nu ons atelier is", zegt begeleider Joran Crombé. "We hebben er de onderdelen gezaagd en gefreesd en in de zaal gemonteerd. Alles werd met de hand gedaan. Aan dit project hebben we een half jaar gewerkt, enkele dagen per week."

Enthousiaste kinderen

Tijdens de inhuldiging werden de hutjes overrompeld door tientallen enthousiaste kinderen. "Deze storm hebben onze constructies al doorstaan. Ze zijn dus stevig genoeg gemaakt", lacht Sven De Keyser. Hij heeft onlangs in Leuven zijn diploma voor kleuterbegeleider gehaald. Op maandag en dinsdag helpt hij in de klassen van de oudste kleuters, op donderdag en vrijdag bij de kleinsten.


Met zijn collega's Miguel, Clint, Steve en Kyan van het houtatelier, kijkt Sven uit naar nieuwe grote opdrachten. "Het hoeven niet altijd nestkastjes te zijn. Particulieren mogen ons contacteren om bijvoorbeeld meubels of deuren te maken. In onze nieuwbouw in Molenstede helpen we alvast mee bij de inrichting."