"Zijn stoel in tribune blijft voor altijd leeg"

VOORMALIG SPORTCORRESPONDENT FRANS ALBERTY (93) OVERLEDEN

Frans Alberty.
Foto Bollen Frans Alberty.
Frans Alberty (93), voormalig onderwijzer, toneelspeler én correspondent van deze krant, is overleden. Zijn geest was tot het laatste moment helder, maar zijn benen wilden niet meer mee. Alberty zal altijd verbonden blijven met het voetbalstadion de Warande, waar hij als sportcorrespondent een speciale band mee had. "Zijn stoel in de tribune zal voor altijd leeg blijven."

Alberty was, in zijn jonge jaren, zelf een verdienstelijk sportman. "Aan de normaalschool in Blankenberge werd hij tenniskampioen, speelde hij voetbal, deed hij aan atletiek en zwom hij meerdere records", vertelt zijn zoon Carl. "Je vraagt je af hoe hij ooit aan zijn diploma is geraakt, want hij trommelde ook nog in de schoolband en schreef het schoolkrant." Op jonge leeftijd overleed zijn vader. Zijn moeder bleef achter met drie adolescenten. "Zijn schoolcarrière begon eerst in Aarschot en daarna aan 'den attené' in Diest", zegt Carl. "Hij gaf les in de derde, vierde en vijfde voorbereidende afdeling. Dat deed hij steeds in kostuum en 'plastron'. Daarna belandde hij in basisschool Station in Diest. Daar was hij 38 jaar onderwijzer."


Ondertussen begon hij ook toneel te spelen. Bij het theater Uilenspiegel en het Koninklijk Vlaams Toneel. "Hij was ook tien jaar lang voorzitter van het KVT toen ze nog in het Casino speelden", weet huidig voorzitter John Seré. "Tot op hoge leeftijd woonde hij nog voorstellingen bij. Hij heeft hier zelf vroeger ook vaak op het podium gestaan."

Toneelmicrobe

"De toneelmicrobe had hem al vroeg te pakken", zegt Carl. "Onmogelijk om al de stukken op te sommen waar hij een rol in speelde: van karakterstukken zoals Cayenne tot blijspelen zoals de Slisse-reeks. Hij kreeg ook de prijs van de pers voor beste acteur in het stuk 'Schuld en boete'."


De voorbije decennia trad hij zelf minder op, maar tot op hoge leeftijd was hij nog actief als regisseur. "Onder meer bij het KVT, in Zelem, Kortenaken, Zichem, Bekkevoort en Aarschot."

Objectief

Van in 1953 was hij ook correspondent van Het Laatste Nieuws. "Hij heeft dit zo goed als vijftig jaar gedaan", weet schoondochter Mieke. Daarnaast schreef hij ook voor een aantal plaatselijke bladen en Franstalige kranten. "'Hoger Op' en later 'KFC Diest' lagen hem nauw aan het hart", aldus Carl. Toch zondigde hij zich niet aan subjectieve verslaggeving. "Ondanks het feit dat hij supporterde voor mannen als Jefke Van Camp, bleef hij in zijn verslagen altijd neutraal", vertelt Carl. "Zowel op politiek als op sportief vlak."


Frans is gehuwd met Annie Seré. Hij laat twee kinderen, tien kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen na. Hij wordt vandaag in intieme kring begraven.