"Fietser had helemaal geen voorrang"

VROUW (23) VRAAGT VRIJSPRAAK VOOR ONGEVAL WAARBIJ TACHTIGER STIERF

De Fiat waarmee Tessa V. de fietsers omverreed.
Baert Marc De Fiat waarmee Tessa V. de fietsers omverreed.
Een 23-jarige vrouw uit Tessenderlo vraagt de vrijspraak voor het dodelijke ongeval dat ze veroorzaakte in 2016. Tessa V. maaide twee fietsers van de weg in Diest. Een tachtiger liet daarbij het leven. De procureur vraagt een jaar rijverbod en een celstraf met uitstel voor de Limburgse die onder invloed van cannabis reed. "Maar de fietsers hadden geen voorrang", stelt haar advocaat vast.

Twee boezemvrienden waren op zaterdag 9 januari 2016 met de fiets op de terugweg van een voetbalwedstrijd van KFC Diest. Op de Koningin Astridlaan werden ze op de oversteekplaats voor fietsers, ter hoogte van de Vervoortstraat, plots gegrepen door de Fiat van Tessa V. De 84-jarige François Celis, medestichter van VC Molenstede, belandde op de voorruit en werd 25 meter verder gekatapulteerd. Hij overleed daags nadien in het ziekenhuis. Zijn goede vriend François Hermans, eveneens een tachtiger, raakte slechts lichtgewond.

Fietser François Celis (84) bezweek aan zijn verwondingen.
KAR Fietser François Celis (84) bezweek aan zijn verwondingen.

Cannabis

De bestuurster bleek onder invloed van cannabis en kwam pas 80 meter na het zebrapad tot stilstand. Er waren geen remsporen. Ze speelde toen meteen voor vijftien dagen haar rijbewijs kwijt. Nu riskeert ze een jaar rijverbod, zes maanden cel met uitstel, een geldboete en het opnieuw afleggen van de vier proeven voor het rijexamen.

De conclusie van de verkeersdeskundige was gisteren voer tot discussie in de politierechtbank. "De aanrijding was onvermijdbaar voor de beklaagde", noteerde de expert in zijn eindverslag. De procureur opperde om alles in zijn context te bekijken. "De deskundige is hier een technisch raadgever en moet de juridische analyse aan de rechter laten. In dit geval was er een dubbele voorzichtigheidsplicht van de bestuurder. Men moet de oversteekplaats met aangepaste snelheid naderen en extra voorzichtig zijn als het gaat om bejaarden en kinderen. Ze had de fietsers vanop die afstand (circa 50 meter, red.) moeten kunnen opmerken. Ze zijn niet plots voor de wagen ingereden. Mevrouw was niet aandachtig genoeg", constateerde de procureur die verwees naar een eerste pv waarin V. had verklaard overstuur te zijn geweest na een ruzie met haar vriend. Ze zou net voor de impact de tranen vanonder haar bril hebben geveegd.

"Bovendien had ze zeven keer de toegelaten norm THC in haar bloed. Men moet rekening houden met alle elementen", benadrukte de procureur.

Tessa V. moest bekomen van het proces met een sigaret.
KAR Tessa V. moest bekomen van het proces met een sigaret.

Vrijspraak

"Het is de wereld op zijn kop", fulmineerde de advocaat van de verdediging. "In 99% van de gevallen klampt de procureur zich vast aan het verslag van de deskundige. Dus moet het ook kunnen als het in het voordeel speelt van de beklaagde", aldus de raadsman die verwees naar de haaientanden op de oversteekplaats.

"Ik ben verplicht om de vrijspraak te vragen omdat er voorrangsplicht was van de fietsers. Er was ook geen sprake van onaangepaste snelheid", aldus de advocaat die voor het rijden onder invloed van V. op de mildheid van de rechter rekende. V. legde er medische attesten bij om te bewijzen dat ze clean was. In mei verwacht ze haar eerste kind met de vriend met wie ze destijds ruzie had. De burgerlijke partij kwam gisteren niet meer tussen omdat die ondertussen vergoed is.