"Elke verjaardag die ik nog kan vieren IS EEN GESCHENK"

MARIEKE VERVOORT VIERT 36STE VERJAARDAG MET GOEDE VRIENDEN

Wielemie had gisteren de assistentie nodig van haar hulphond Zenn om de pakjes open te maken.
Baert Marc Wielemie had gisteren de assistentie nodig van haar hulphond Zenn om de pakjes open te maken.
Rolstoelatlete Marieke Vervoort uit Diest vierde gisteren haar 36ste verjaardag. Dat deed ze met een aantal goede vrienden, waaronder Showbizz Bart en Ben Rottiers. Wielemie probeert nog te genieten van elke verjaardag die ze in relatief goede gezondheid kan doorbrengen. "Ik bekijk het leven dag per dag. Elke verjaardag die ik nog kan vieren is een geschenk."

Onder meer acteur Ben Rottiers uit FC De Kampioenen, voetballer Piet Den Boer en Showbizz Bart kwamen Marieke gisteren feliciteren. "Ik had ook Johan Boskamp uitgenodigd, maar die zat in Barcelona", zegt Marieke. Showbizz Bart tekende wel present. "Voor mij is het een kleine moeite om hier te zijn voor Marieke", zegt hij. "Ik ontmoette Marieke een aantal jaren geleden op een evenement waar ik aan het werk was voor Story. Marieke is een hele sociale en open persoon. Het is heel gemakkelijk om haar graag te zien. We zien elkaar niet zo vaak, maar we sturen elkaar wel regelmatig een sms'je. Het is zo'n bewonderenswaardige madam. Want ze is de positiviteit zelve, maar ze laat niet makkelijk zien als het niet goed gaat. Ik heb haar ook bezocht in het ziekenhuis toen ze het brandwondenongeval had."


Marieke was blij met de grote opkomst. "Mijn vrienden zijn er ook als het even slecht gaat om me te steunen", zegt Wielemie. En het gaat ook niet altijd even goed met Wielemie, hoewel ze altijd een positieve indruk geeft. "Fysiek is het soms echt erg zwaar", vertelt ze. Marieke heeft een progressieve spierziekte die geleidelijk aan haar spieren aantast, waardoor het fysiek steeds slechter gaat.

Onder meer Ben Rotiers en Piet Den Boer vierden mee.
Baert Marc Onder meer Ben Rotiers en Piet Den Boer vierden mee.

Ongelooflijke pijnen

"Er zijn nachten dat ik amper anderhalf uur kan slapen. Dan heb ik koorts, spasmen en ongelooflijke pijnen. Op sommige momenten stop ik dan zelfs met ademen. Dat is heel verontrustend." Toch kijkt ze elk jaar uit naar haar verjaardag en blijft Marieke positief in het leven staan.


Naar het ziekenhuis gaan weigert Marieke. "Normaal gezien zou ik bij elke terugval in mijn gezondheid naar het ziekenhuis moeten. Maar dat zie ik niet meer zitten, want dan zou ik constant in het ziekenhuis liggen en heb ik ook geen leven meer. Ik heb daarom een negatieve wilsverklaring opgesteld. Wat betekent dat je kan vastleggen welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wenst wanneer je het zelf niet meer kan vragen. Ik ga nu elke week naar het Wit-Geel kruis om een bakster te halen."


Toch blijft Marieke voort trainen alsof haar leven er van afhangt. "Ik probeer toch telkens tien kilometer te rijden met de wheeler. Maar eigenlijk zijn die krachtinspanningen puur op karakter, want zelfs tijdens het trainen gaat de pijn niet weg. Aan het wereldkampioenschap in Qatar of de Olympische spelen in Rio in 2016 denk ik eigenlijk nog niet. Ik bekijk dag per dag."