"Duizendpoot, we gaan je missen"

PAKKEND AFSCHEID VAN 'MENEER DOKTOOR' PAUL DE GRAEF (71)

Boven de kist hing een levensgroot portret van de overleden huisdokter en gemeenteraadslid Paul De Graef.
Bollen Boven de kist hing een levensgroot portret van de overleden huisdokter en gemeenteraadslid Paul De Graef.
In een bomvol funerarium Julis nam Diest afgelopen zaterdag afscheid van Open Vld-gemeenteraadslid en 'meneer doktoor' Paul De Graef. Hij liet op 71-jarige leeftijd het leven in zijn kabinet in de Molenbergstraat, waar hij dag en nacht klaarstond voor zijn patiënten. Uit de pakkende getuigenissen bleek duidelijk dat Paul heel erg geliefd was, bij iedereen die hem kende. "We gaan deze duizendpoot enorm missen", zei collega-arts Luc Beckers.

"Mijn papa was nog zo fier toen we enkele dagen voor zijn overlijden de aankoopakte voor mijn huis in Zuid-Frankrijk gingen ondertekenen bij de notaris", vertelt dochter Anouk. "Toen ik hem zei 'wordt het niet eens tijd dat je meer vakantie neemt', antwoordde hij me 'ik heb nog nooit een dag gewerkt'. Mensen helpen was de hobby van mijn papa. We konden die bewuste avond dan ook geen hapje meer gaan eten, want zijn patiënten waren aan het wachten."


"Zijn kinderen waren heilig voor hem, zijn kleinkinderen waren alles voor hem", vertelt neef Christophe. "Paul was sociaal geëngageerd, zowel in de politiek als in zijn functie als huisarts, met een drang naar verantwoordelijkheid. Als militair nam hij het steeds op voor zijn team en zijn vrouw droeg hij op handen."

Het funerarium zat afgeladen vol.
Bollen Het funerarium zat afgeladen vol.

Meer dan een dokter

Zijn echtgenote Annie wist dat de patiënten voor Paul superbelangrijk waren.


"Vakanties duurden nooit lang en 's avonds was ik vaak alleen, maar dat stoorde me niet, want Paul was in hart en ziel huisarts. De talloze hartverwarmende steunbetuigingen van zijn patiënten getuigen daarvan. Zo blijft er mij eentje zeker bij: 'Bedankt dokter, voor de mooie jaren, waarin u meer was dan mijn dokter. U hebt in het diepst van mijn hart een plaatsje gekregen voor de rest van mijn leven. Ik mis je dokter.' Klagen deed Paul nooit. Elke dag was voor hem even mooi om van te genieten. Voor hem was elke dag een vakantiedag."


Collega-arts Luc Beckers werkte jarenlang samen met Paul. "Diest verliest zijn laatste 'klassieke' dokter. Toen wij opstartten in Diest, waren we met zeven huisartsen. Paul zorgde ervoor dat deze gingen samenwerken. Tot drie jaar geleden stelde hij steeds de wachtlijsten op. Wanneer iemand zijn wachtdienst vergat of ziek was, nam hij het over. Vanaf dit jaar deed hij geen wachtdienst meer, maar hij bleef onverminderd bereikbaar voor zijn patiënten."

Stempel gedrukt

In 2000 werd Paul lid van Open Vld, waar hij van 2007 tot 2010 voorzitter was. "Vooral zijn rol als OCMW-raadslid van 2006 tot 2012 was hem op het lijf geschreven", zegt Pascale Vanaudenhove, voorzitter van de Open Vld Diest. "Paul heeft zijn stempel gedrukt op onze stad, op zijn bescheiden manier. Zo nam hij ook steeds deel aan verkiezingen. Geen grote affiches of flyers. Dat had hij niet nodig, want omdat hij zo geliefd was in Diest werd hij telkens rechtstreeks verkozen. Geen enkele gemeenteraad heeft hij gemist. Het gebeurde wel eens dat hij te laat was op een fractievergadering, maar de enige reden daarvoor was dat zijn spreekuur wat uitgelopen was. Zijn stoel zal op de komende gemeenteraad leeg zijn en daar kiezen we bewust voor. In de raad van november zal er pas een waardige opvolger zijn plaats mogen innemen."


Ook de politie van de zone Demerdal DSZ zal Paul missen. De zone deed jarenlang, op alle mogelijke en onmogelijke momenten, een beroep op De Graef om bloedstalen af te nemen van bestuurders die te diep in het glas hadden gekeken. Eind vorig jaar werd hij daarvoor nog uitgebreid in de bloemen gezet. "Als huisdokter stond hij steeds paraat als we hem nodig hadden, en dat was ongeveer 200 keer per jaar", berekende zonechef Jan Vanhauwere. "Paul vertelde me onlangs nog dat hij voldoening haalde uit zijn werk. Ik ben dan ook blij dat we hem vorig jaar onze waardering voor zijn werk hebben kunnen tonen tijdens een huldemoment. Daar genoot hij van. Paul zal me steeds blijven inspireren om voldoening te halen uit mijn werk."