"Den Aak wordt in ere hersteld"

SCHADE NA VANDALISME IS GROTER DAN VORIGE KEER, MAAR...

Den Aak staat intussen alweer bij Edwin thuis. Er ontbreken onder meer stukken hout.
Foto Bollen Den Aak staat intussen alweer bij Edwin thuis. Er ontbreken onder meer stukken hout.
Den Aak, het kunstwerk van Edwin Degelin, staat weer op het droge nadat vandalen het - al voor de tweede keer - in de Demer gekieperd hadden. Ongeschonden is het allesbehalve: de mast en het achtersteven zijn afgebroken, het stalen skelet is zwaar gedeukt en enkele houten stukken en letters ontbreken. "Maar ik zal Den Aak opnieuw in alle pracht herstellen", zegt de kunstenaar.

Exact een jaar geleden kwam Den Aak - toen nog maar net een week aan het water geplaatst - ook al in de Demer terecht. Medewerkers van de technische dienst haalden het toen op het droge en de averij werd hersteld. Het kunstwerk werd zelfs verstevigd, onder meer met twee grote stenen. Maar het heeft vandalen dus niet tegengehouden.


Kunstenaar Edwin Degelin kan het nog steeds niet vatten. "Zondagochtend kreeg ik een telefoontje met de boodschap dat 'mijn boot' weer in het water lag", zucht hij. "Ik wilde het aanvankelijk niet geloven... Dag op dag een jaar na de eerste keer: ik dacht dat het een grap was. Toch bleef men aandringen dat ik moest komen kijken, en de toon was ook niet echt vrolijk. En even later heb ik het dan inderdaad met eigen ogen gezien. Onbegrijpelijk! De ravage is deze keer enorm. Den Aak werd deze ochtend (gisterochtend, red.) in alle vroegte uit het water gehaald en naar mijn atelier gebracht. De mast is deels afgebroken, het achtersteven zo goed als weg. Ook de metalen constructie is enorm verwrongen."

Geen envoudige klus

Of Edwin het hier nu maar bij laat? "Geen denken aan. Ook nu weer zal ik Den Aak in alle pracht herstellen. Geen eenvoudige klus, dat besef ik al te goed. Het metalen skelet moet rechtgetrokken en hersteld worden, maar eerst moet het hout gedemonteerd worden. Ook hoop ik de ontbrekende stukken nog te vinden. De stad Diest heeft nog heipalen liggen die vroeger gebruikt werden om de Demer af te boorden. Hopelijk kan ik er daarvan enkele gebruiken voor de herstelling. Al kan ik er eigenlijk nog niet meteen aan beginnen. Ik heb nog wat tijd nodig om me hier over te zetten. Ik weet gewoon niet wat ik ervan moet denken. Is het toeval dat Den Aak twee keer ten prooi viel aan vandalen? Of heeft men het specifiek op mij gemunt? Niet te geloven dat dit nog kon gebeuren. We hebben het kunstwerk verzwaard, tot 1.200 kilogram. En nog krijgt men het in het water gekieperd. In wat voor een maatschappij zijn we terechtgekomen? Er is gewoon geen enkel respect meer. Ik heb intussen klacht ingediend tegen onbekenden. Ik hoop dat toch iemand iets gemerkt heeft en dat aan de politie meldt. Al zou het nog beter zijn dat die vandalen zich gewoon zelf gaan aangeven."


Den Aak zal dus hersteld worden, maar de vraag is of het ook opnieuw langs de Demer geplaatst zal worden. "Stiekem hoop ik op een andere locatie", aldus Edwin. "Een locatie waar je mijn kunstwerk niet meer in het water kan gooien." Hierover zal pas in de loop van de volgende dagen of weken een beslissing genomen worden.