Robot leert Josse (4) stappen

KLEUTER MAG ALS EERSTE VAN LIMBURG HIBBOT UITTESTEN

Dankzij de robot kan Josse nu naar hartenlust op zeepbellen jagen.
Foto Coenen Dankzij de robot kan Josse nu naar hartenlust op zeepbellen jagen.
De 4-jarige Josse Thys uit Bilzen werd geboren met een hersenverlamming en heeft daardoor motorische problemen. Zijn school in Diepenbeek kreeg de eerste Hibbot van Limburg dankzij een schenking van de Rotary Club. Een hele verbetering voor de kleuter, want hij leert nu zelfstandig stappen.

"Josse werd elf weken te vroeg geboren en was een extreme prematuur", vertelt mama Els Maurissen. "Door de hersenverlamming worden zijn ledenmaten niet juist aangestuurd en dat geeft een grote motorische achterstand." De kleuter kan niet zelfstandig zitten of lopen en heeft nood aan een looprekje om op te steunen. "Alleen gaat hij zo foutief voorover gebogen lopen." De oplossing is het gebruik van de Hibbot. De robot begeleidt mensen met een (neuro)motorische of meervoudige handicap en bestaat uit een op maat gemaakt korset bevestigd aan een framework met wielen en een tegengewicht om alles in balans te houden.


"Het harnas tilt Josse een beetje in de lucht, zodat hij makkelijker kan lopen. Een groot voordeel is dat hij nu zijn handen vrij heeft", zegt mama Els. "De juiste spiergroepen worden aan het werk gezet en hij staat mooi rechtop om te lopen."

250 euro/maand

De Hibbot werd door de Rotary Club Hasselt-Herckenrode aangekocht en geschonken aan Josses school, Sint-Gerardus in Diepenbeek. "Bij klassieke hulpmiddelen hebben patiënten de handen nodig om te bewegen, waardoor de beenspieren minder hard werken en ze geen evenwichtsreacties ontwikkelen als ze rechtop staan. Net dat stimuleert de Hibbot wel", legt de ontwikkelaar uit. Zo kan Josse nu dagelijks therapie volgen op school, thuis of bij zijn kinesist. De aankoopprijs van het toestel blijft geheim. De huurprijs is wel bekend en bedraagt 250 euro per maand.


"Het eerste gebruik van de Hibbot was voor Josse een beetje beangstigend, maar hij heeft het snel geleerd. Nu vraagt hij om te gaan hiphoppen", lacht mama Els. "Onze zoon kan veel meer en hij wordt er zekerder van. We geloven echt dat hij er baat bij heeft en zijn dan ook heel fier om te mogen meewerken aan dit project. Het is onze droom om Josse helemaal zelfstandig te leren lopen." Ouders die interesse hebben in het toestel kunnen terecht op de Hibbot-dag op 17 mei in Hasselt.


Meer informatie hierover is te vinden op de website www.medical-robots.be.