Limburgse strijdt tegen Coca Cola om vergiftigd flesje

Het hof van beroep in Antwerpen velt op 25 oktober een arrest over een flesje Chaudfontaine waar het zeer giftige zinkchloride zat. Kathleen Steegmans (36) nam er in 2013 een slok van, maar ze verloor er haar maag en gal door.

De 24 weken zwangere Kathleen Steegmans woonde begin januari 2013 bij haar ouders in Diepenbeek, omdat ze met haar man hun eigen huis aan het verbouwen waren. Toen ze na de kerstvakantie terug ging werken, nam ze een flesje van een halve liter uit de voorraadkast. Op haar werk nam ze nietsvermoedend een flinke teug. Meteen werd ze ziek: onwel en braken.


De spoedartsen stelden vergiftigingsverschijnselen vast. Kathleen had zware brandwonden in de slokdarm en de maag. Ze verkeerde in levensgevaar. Na de bevalling op 38 weken namen dokters de maag en galblaas weg.

Mosbestrijding

Uit onderzoek bleek dat er zinkchloride in het flesje zat. Dat zuur wordt gebruikt bij het solderen, voor mosbestrijding en als chemicaliën in de landbouw. De moeder van Kathleen had het bewuste flesje in Diepenbeek gekocht, maar de rest van het traject blijft onduidelijk. Van het volledig lot water zijn nooit andere klachten gekomen.


"Het product wordt niet in gebruikt in de productie van Chaudfontaine", zeggen de advocaten van de multinational. "Het is een volledig geautomatiseerd proces waarbij het water in plastic verpakking wordt afgeleverd. De fout is niet daar gebeurd, maar in de periode tussen het verlaten van de fabriek en de aankoop van de moeder. Was het flesje al niet open?"

David tegen Goliath

De eerste rechter in Hasselt had Steegmans gelijk gegeven, maar Coca-Cola tekende hoger beroep aan. "Het is David tegen Goliath", pleitte meester Steve Geerdens. "Deze lijdensweg moet ophouden. De man van mijn cliënte werd zelfs ondervraagd als moordverdachte. We vragen de bevestiging van het eerste vonnis."


Kathleen Steegmans kreeg het laatste woord: "Elke keer als ik een flesje opendoe, let ik enorm of het niet al open was. Dat Coca-Cola haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen, weegt enorm op mij, op mijn gezin en op mijn familie. Ik ben er zeker van dat er nog gevallen zijn, maar misschien hebben die mensen wel aan het flesje geroken en hebben ze niets gedronken. Er zijn volgens mij veel meer gevallen die nooit bekend zijn geraakt en in de doofpot zijn gestopt." " (KAV)