Ga naar de mobiele website
^ Top

Gemeente verlaagt snelheid op 'dodenweg'

BOUDEWIJNLAAN KRIJGT VERKEERSVEILIGE INGREPEN NA TAL VAN ZWARE ONGEVALLEN

In oktober vorig jaar werden er massaal bloemen gelegd aan de boom waar een koppel uit Maasmechelen een dodelijk ongeval had.
Mine Dalemans In oktober vorig jaar werden er massaal bloemen gelegd aan de boom waar een koppel uit Maasmechelen een dodelijk ongeval had.
Op vraag van de gemeente gaat het Agentschap Wegen en Verkeer op de Boudewijnlaan de snelheidsverlaging van 120 naar 90 kilometer per uur reeds invoeren vanaf de Havenlaan. "Na diverse zware ongevallen - meestal tegen dezelfde boom aan de brug van de Bewel - hebben we vorig jaar actie ondernomen", stelt burgemeester Patrick Hermans.

De Boudewijnlaan (N702) draagt het imago van 'dodenweg' na verschillende ongevallen de afgelopen jaren. Op vijf jaar tijd zou het om meer dan honderd ongevallen met gekwetsten gaan. Op dinsdagochtend 25 maart 2014 raakte er een auto 's morgens van de rijbaan. De wagen crashte tegen een boom. De vrouwelijke bestuurster werd bevrijd door de brandweer en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Een 22-jarige vrouw uit Genk maakte op 16 februari 2016 hetzelfde mee. Op 2 oktober 2016 speelde zich op quasi dezelfde plaats een nog groter drama af. Een vriendenkliek uit Maasmechelen was die avond op weg naar de Versuz in Hasselt, toen de wagen in een flauwe bocht van de weg af ging. De Volkswagen Golf raakte een boom en brak enkele meters verder in tweeën. Twee inzittenden stierven ter plaatse, de andere twee slachtoffers raakten zwaargewond.

Vorige maand raakten twee twintigers zwaargewond nadat ze met hun wagen tegen een boom reden.
Marco Mariotti Vorige maand raakten twee twintigers zwaargewond nadat ze met hun wagen tegen een boom reden.

Besproken op raadszitting

Op zondag 15 januari liep het opnieuw mis op de Boudewijnlaan. Een jonge Genkenaar belandde in 's ochtends in de gracht, opnieuw ter hoogte van de brug van de Bewel. Zwaargewond en onder begeleiding van de MUG werd het slachtoffer naar het ziekenhuis overgebracht. Deze crash zorgde ervoor dat de verkeersveiligheid op de raadszitting van 16 januari opnieuw besproken werd. Telkens weer zorgde die vervloekte boom aan de brug van de Bewel voor ongevallen. Voor Groen-raadslid Hugo Leroux was de maat vol. "Het is al het vierde zware ongeval tegen dezelfde boom maatregelen dringen zich op", stelde hij. Helaas was de ellende op de Boudewijnlaan nog niet voorbij. Begin deze zomer op 5 juli reden twee twintigers aan hoge snelheid tegen een boom aan de Boudewijnlaan. Hun fatale crash werd live getoond op Facebook, het parket onderzocht deze verdachte omstandigheden. Opvallend was dat er vier bomen verder nog kaartjes en steunbetuigingen gingen van het ongeval in oktober. Het toont aan welke reputatie de Boudewijnlaan intussen heeft.

Snelheidsbeperking

Het gemeentebestuur van Diepenbeek had intussen al twee brieven gestuurd naar het AWV waarin een aantal maatregelen werden voorgesteld om dit stuk op de Boudewijnlaan te verbeteren. "Het betrof onder meer het plaatsen van extra verlichting, de invoering van trajectcontrole of het plaatsen van een flitspaal, bijkomende vangrails en het meest verregaande voorstel om de snelheid van het verkeer naar 90 kilometer per uur te verlagen vanaf de Havenlaan. AWV liet weten akkoord te gaan met dat laatste punt. Vroeger gold die snelheidsbeperking pas vanaf de brug aan de Bewel. De boom waar de ongevallen gebeurden, staat hier net voor", aldus Hermans.


De burgemeester is tevreden met de aanpassing, maar hoopt nog op groen licht voor de andere voorstellen.

Fietspaden verwijderd

"Op de gemeenteraadszitting van 18 september vragen we het akkoord voor deze aanpassing. AWV is overigens ook ingegaan op onze vraag om de fietspaden langs de N702 weg te nemen, dit is een te gevaarlijke strook om te fietsen. De alternatieve fietspaden langs de Ginderoverstraat en het kanaal zijn veel veiliger en worden dan ook meer gebruikt. We verwachten dat deze aanpassing zal gebeuren in het najaar", aldus Hermans.Meld een bug