"Verbied grote trucks in dorpskern"

FIETSERSBOND VRAAGT DRASTISCHE MAATREGEL NA DODELIJK ONGEVAL

Dylan (7) hangt samen met zijn mama Kelly Van de Merlen een knuffelbeer op de plaats waar de 6-jarige Ziggy maandag is verongelukt.
Klaas De Scheirder Dylan (7) hangt samen met zijn mama Kelly Van de Merlen een knuffelbeer op de plaats waar de 6-jarige Ziggy maandag is verongelukt.
Grote vrachtwagens zijn levensgevaarlijk op drukke kruispunten zoals aan de Turnhoutsebaan met de Hooftvunderlei, waar maandag de 6-jarige Ziggy Stroobants werd doodgereden. "Verbied ze in de dorpskernen. Dat helpt pas echt tegen dodehoekongevallen", vindt de Fietsersbond. Fietsers klagen ook de verwarrende afstelling van de verkeerslichten aan waarbij ze 8 seconden langer groen hebben dan voetgangers.

Dylan (7) zet zijn fietsje tegen de gevel van het failliete café Tubbax en hangt samen met zijn mama Kelly een beertje op aan de verkeerslichten op de hoek van de Turnhoutsebaan en Hooftvunderlei. Het is zoeken naar een vrij plekje op de paal.


Dylan komt elke dag op zijn fiets voorbij het gevaarlijke kruispunt waar de 6-jarige Ziggy Stroobants werd aangereden door een vrachtwagen. "Ziggy ken ik alleen maar van ziens. Hij woonde bij ons in de wijk en reed elke ochtend met de fiets naar school. Dat doe ik ook. De juf heeft in de klas gezegd dat wij nog beter moeten uitkijken op straat."


De 6-jarige Ziggy Stroobants fietste maandag na schooltijd voor zijn vader Marc uit en werd aangereden door een afdraaiende vrachtwagen. Hij overleed in het ziekenhuis. Zijn ouders, acteur Marc Stroobants (speurder Dams in de tv-serie Witse, red.) en actrice Mieke Laureys, vroegen gisteren aan de pers met rust gelaten te worden om het verlies van hun enig kind te kunnen verwerken.

De verkeerssituatie op het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Hooftvunderlei is verwarrend. Fietsers hebben er 8 seconden langer groen dan voetgangers.
Klaas De Scheirder De verkeerssituatie op het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Hooftvunderlei is verwarrend. Fietsers hebben er 8 seconden langer groen dan voetgangers.

Net op tijd in de remmen

Na schooltijd verandert het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Hooftvunderlei in een heksenketel. Dat bleek ook dinsdagmiddag weer. Fietsers moeten goed uitkijken voor zij de straat oversteken, zelfs al brandt het groene fietslicht. Bestuurders draaien gezwind de Hooftvunderlei in om plaats te maken voor een aankomende tram. Een fietser kan net op tijd de remmen dichtknijpen. De man wijst op het verraderlijke fietslicht.


"Bestuurders houden het voetgangerslicht in de gaten. Als dat op rood springt rijden zij door, denkende dat ook de fietsers rood hebben. Dat is niet zo. Het fietserslicht blijft nog bijna 10 seconden langer groen. Dat is verwarrend en zorgt voor levensgevaarlijke toestanden."


De fietser heeft gelijk. Het fietserslicht blijft inderdaad 8 seconden langer groen dan het voetgangerslicht.


De Fietsersbond kent het probleem. "We hebben het al dikwijls aangekaart bij de overheid. Chauffeurs kijken bij het afslaan naar het verkeerslicht vlak in hun buurt. Dat is meestal het voetgangerslicht aan hun linkerkant. Dat er aan hun rechterkant een apart fietserslicht staat dat bovendien langer groen blijft, hebben zij niet in de gaten. De eerste reactie van zo'n chauffeur bij een aanrijding is dan ook: 'Die fietser reed door rood.' Het zou beter zijn om op elke hoek van een kruispunt een fietserlicht te plaatsen", zegt woordvoerder Roel De Cleen.


Extra verkeerslichten zijn volgens de Fietsersbond maar een pleister op een houten been. Net zoals extra dodehoekspiegels en camera's op vrachtwagens. "Hou die grote vrachtwagens toch weg uit drukke dorpskernen zoals daar aan de Turnhoutsebaan in Deurne. Leveranciers moeten verplicht worden om in die drukke buurten enkel met bestelwagens of vrachtfietsen rond te rijden. Binnenkort zit de Fietsersbond met de nieuwe Vlaamse minister van Verkeer Ben Weyts om haar voorstellen te bespreken."


De Antwerpse schepen voor Verkeer Koen Kennis (N-VA), partijgenoot van minister Weyts, reageert niet op het voorstel van de Fietsersbond.


"Het is ongepast om op dit moment allerlei ideeën te lanceren. Ik leef mee met de familie en de vrienden van de verongelukte jongen. Ik ben continue bezig met veiliger verkeer, ook op dagen dat er maar kleine ongevallen gebeuren die niet de voorpagina halen. Mijn streefdoel blijft nul verkeersslachtoffers maar dat bereik je niet met één drastische maatregel."

Ziggy Stroobants (6) werd maandag met zijn fiets gegrepen door een vrachtwagen. Zijn papa zag alles gebeuren.
Marc De Roeck Ziggy Stroobants (6) werd maandag met zijn fiets gegrepen door een vrachtwagen. Zijn papa zag alles gebeuren.

Steinerschool

De Steinerschool, De Kleine Wereldburger, aan het Krugerplein in Borgerhout riep de hulp van het CLB in om de klasgenootjes van Ziggy op te vangen. De kinderen van de school werden door hun klasleerkracht reeds op de hoogte gebracht. In de klas werd er plaats gemaakt voor hun herinneringen, gedachten en gevoelens. De kinderen konden terecht in een rouwhoekje. Ook voor de ouders van de kinderen werd begeleiding voorzien.