"Elke tekenbeet kan gevaarlijk zijn"

MURIEL (46) VECHT AL 9 JAAR TEGEN ZIEKTE VAN LYME

Muriel Boutreur.
Benoit De Freine Muriel Boutreur.
Een ogenschijnlijk onschuldige tekenbeet heeft het leven van Muriel Boutreur (46) uit Boechout totaal overhoop gegooid. Omdat ze pas in een vergevorderd stadium de diagnose van 'ziekte van Lyme' kreeg, is ze - na 9 jaar - nog steeds in behandeling.

Muriel liep de tekenbeet in de zomer van 2009 op na een dagje ravotten met haar twee kinderen in de Ardennen. Een maand later traden de eerste symptomen al op. "Plots verlamde de linkerkant van mijn gezicht. Ik was van het ene op het andere moment zo uitgeput dat eenvoudige handelingen zoals het dekken van de tafel onmogelijk werden."


Week na week kwamen er symptomen bij die onverklaarbaar waren. In 2010 moest ze noodgedwongen haar geliefde job als taalleerkracht en museummedewerker stopzetten. "Ik kon al gauw ook niet meer autorijden of fietsen. Lopen en lezen werden moeilijker. Familie en vrienden namen meer en meer de zorg op voor mij en mijn twee kinderen. Ik moest mijn huis verkopen omdat ik geen trappen meer kon doen. Ik had dag en nacht vreselijke pijnen en belandde uiteindelijk in een rolstoel."

Benefiet

De zoektocht naar een diagnose werd een jarenlange lijdensweg. "Na een lange reeks ziekenhuisopnames en onderzoeken werd in 2012 vastgesteld dat het om 'neuroborreliose' (een complicatie van de ziekte van Lyme, red.) ging. Zware behandelingen brachten soms tijdelijk verlichting maar maakten geen einde aan de terugkerende periodes van verlamming en ondraaglijke pijn."


In maart 2017 zonk de moed Muriel in de schoenen na een lange, zware terugval. Toen ontsproot bij vrienden het idee om in 't Speelscholeke in Deurne - waar Muriels kinderen schoolliepen - een benefiet te organiseren. Met de benefiet willen ze Muriel een hart onder de riem steken en de kosten voor haar verdere medische behandeling onder andere in het buitenland dekken.


Muriel hoopt dat haar verhaal mensen ertoe aanzet om een tekenbeet met de nodige omzichtigheid te behandelen. "Hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoe beter ze te behandelen is. Bij mij heeft het te lang geduurd voor de diagnose is gesteld, met alle gevolgen van dien. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom deze oproep: elke tekenbeet is potentieel gevaarlijk, dus wees voorzichtig."


De benefiet voor Muriel vindt zaterdag 15 september plaats van 10 tot 22 uur in 't Speelscholeke in Deurne. Een bijdrage storten kan op het rekeningnummer BE04 9733 4785 1431. Info: https://murielbenefiet.wixsite.com/benefietmuriel.