Tandems en vrouwen veroveren Heusden Koers

TWEEDAAGSE MOET 30.000 TOESCHOUWERS LOKKEN NAAR DORP

De organisatie van Heusden Koers.
Foto Didier Verbaere De organisatie van Heusden Koers.
Heusden Koers, het officieuze wereldkampioenschap van de kermiskoersen, organiseert zaterdag voor het eerst een wedstrijd voor vrouwen en G-sporters. Dinsdag zijn de elite aan de beurt. "Elk jaar is het een uitdaging om goeie namen aan de start te krijgen", aldus de organisatie. De wedstrijd lokt elk jaar 30.000 toeschouwers.

Sportclub Klaver 7 stelde het programma van de 68ste Grote Prijs Maurice Raes voor. Met toppers als tweevoudig winnaar Kenny Dehaes (Wanty Groupe-Gobert), Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout en Belgisch kampioen Oliver Naesen heeft Heusden Koers weer enkele grote publiekstrekkers te pakken. Met 30.000 toeschouwers vorig jaar zijn ze nog steeds de onbetwiste kampioen van de kermiskoersen.


"Het was niet makkelijk, want onze koers wordt daags na de Binck Bank Tour gereden en net voor de Ronde van Spanje. Heel wat grote namen hebben dus andere verplichtingen", weet voorzitter Fred Hamerlinck. Toch staan jaarlijks steeds zo'n 150 tot 180 renners aan de start van de mannenkoers, het officieuze wereldkampioenschap voor kermiskoersen. De wedstrijd wordt op gang geschoten om 14 uur door gouverneur Jan Briers en Mieke Mertens. "We staan dan ook even stil bij het overlijden van ere-voorzitter Marc Dierickx en schepen Yves De Lausnay", aldus Hamerlinck.

Handbikes

En er is nog meer koers in Heusden tijdens de kermisweek. Op vrijdag 11 augustus wordt om 19 uur voor de 22ste keer de Grote Prijs Bakkerij Raman voor wielertoeristen gereden van WTC Heusden. Op zaterdag 12 augustus organiseert Klaver 7 voor het eerst een G-Koers voor personen met een beperking, handbikes en tandems.


Die wedstrijd start om 14 uur en duurt één uur en één ronde. Je kan er onder meer het olympisch duo Anneleen Monsieur uit Melle en Griet Hoet uit Destelbergen aan het werk zien. Er is ook een wedstrijd voor dames om 17 uur.


"Ondanks de concurrentie van een wereldbekerwedstrijd in Zweden en het Europees Kampioenschap kunnen we hier rekenen op deelname van Sport Vlaanderen, Lares-WAOWdeals, Lotto-Soudal Ladies, Autoglas Wetteren en Isorex. Dit jaar zijn wij ook een wedstrijd die verbonden is aan de Oost-Vlaamse Ladies Trophy", aldus Fred. Alle info vind je op www.heusdenkoers.be.