Minister Vanhengel tuit de lippen voor Blue Lips Campaign van Noémi Baert

Noémi kreeg van Brussels minister Guy Vanhengel en parlementslid Carla Dejonghe een unieke strip van Suske & Wiske cadeau.
Foto Amaury Michaux Noémi kreeg van Brussels minister Guy Vanhengel en parlementslid Carla Dejonghe een unieke strip van Suske & Wiske cadeau.
De 13-jarige Noémi Baert was woensdag te gast op het kabinet van Brussels Minister Guy Vanhengel voor de Blue Lips Campaign. Ze lijdt aan de zeldzame ziekte pulmonale hypertensie en probeert nu zoveel mogelijk bekende Vlamingen met blauwe lippen, een van de symptomen van de ziekte, op de foto te krijgen.

Zes jaar geleden werd bij Noémi pulmonale hypertensie vastgesteld. Dat is een ziekte waarbij men een hoge bloeddruk heeft in de bloedvaten van de longen. Bij ongeveer 400 Belgen is de ziekte vastgesteld.


"Vroeger deed ik aan ballet en lichamelijke opvoeding, maar dat gaat nu niet meer. Ik krijg vrijwel onmiddellijk extreme hartkloppingen en soms val ik ook flauw", vertelde Noémi aan een aandachtige Vanhengel.


"Toen ik het nieuws te horen kreeg, was ik een tijdje depressief, maar nu probeer ik zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren. Als er geen tijdige diagnose wordt gesteld, sterft de patiënt binnen de twee à drie jaar."

Suske & Wiske

Na een lange reeks van bekende Vlamingen tuitten nu ook Minister Guy Vanhengel en parlementslid Carla Dejonghe de lippen voor een foto met Noémi. Aan het einde van haar bezoek kreeg de Destelbergse nog een sporttas met boeken cadeau waaronder een uniek exemplaar van Suske & Wiske. (AMG)