Gemeente koopt voortaan enkel het licht zonder de armaturen voor haar bibliotheek

De bibliotheek van Destelbergen wordt voortaan verlicht met duurzame verlichting.
Gemeente Destelbergen De bibliotheek van Destelbergen wordt voortaan verlicht met duurzame verlichting.
Het gemeentebestuur van Destelbergen investeert niet langer in armaturen, maar enkel nog in licht voor de bibliotheek. Ze gaan hiervoor in zee met het bedrijf Signify om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te beperken. Zij zorgen voor de installatie en onderhoud. 

De bibliotheek was tot voor kort uitgerust met traditionele lampen. Het gemeentebestuur wou dat graag anders zien en schakelt over op ledverlichting. “De gemeente kocht geen nieuwe armaturen aan voor de bibliotheek, maar koopt vanaf nu enkel ‘licht’. Dankzij dit ‘light as a service’-contract blijft de fabrikant de komende tien jaar, de looptijd van het contract, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de installatie, waardoor er gegarandeerd duurzame armaturen worden geplaatst”, aldus het gemeentebestuur. Signify investeerde 35.000 euro in het project. De gemeente betaalt een jaarlijks bedrag dat gelijk is aan de energiebesparing die kan oplopen tot 70 procent.

“Er werd ook resoluut gekozen voor modulaire, circulaire armaturen. Zo is elk defect onderdeel apart vervangbaar. Op die manier gaat het gemeentebestuur de strijd aan tegen de wegwerpmaatschappij. Na de levensduur van de armaturen kunnen ze opnieuw worden opgenomen in de kringloop van materialen: Ze worden op een andere locatie hergebruikt of ze worden gerecycleerd en omgezet tot grondstoffen voor nieuwe toepassingen.” Later zullen ook andere gemeentelijke gebouwen op deze manier worden verlicht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video