"Anders lopen we grote bands mis"

ORGANISATOR MOTIVEERT WAAROM GRASPOP IN 2015 WEEK VROEGER VALT

Jongeren gaan uit de bol tijdens de Graspop Metal Meeting.
Jongeren gaan uit de bol tijdens de Graspop Metal Meeting.
De organisatie van Graspop Metal Meeting betreurt dat veel studenten teleurgesteld zijn door de beslissing om het festival een week te vervroegen. "Het was een keuze die we moesten maken om de grote bands niet te mislopen", zegt organisator Peter Van Geel.

De 20ste verjaardag van festival Graspop Metal Meeting in Dessel zou in juni 2015 een editie met opvallend weinig studenten kunnen worden. De organisatie besloot om het festival in 2015 niet zoals gewoonlijk tijdens het laatste weekend van juni, maar wel tijdens het weekend van 19, 20 en 21 juni te organiseren. Een moment waarop zo goed als alle studenten nog in hun examenperiode zitten.


"We vinden het heel spijtig voor die studenten, maar we kunnen er helaas niets aan doen", zegt organisator Peter Van Geel van Graspop. "Of we gaan voor een affiche waarop redelijk wat grote bands staan of we missen er net heel veel. Het is een moeilijk verhaal. We merken al een paar jaar dat we bands missen omdat zij halfweg juni al terugkeren naar Amerika. Daar zijn er heel veel festivals ontstaan in de zomer, waardoor daar ook meer geld te verdienen is. We worden gewoon meegezogen in dat systeem", verduidelijkt Van Geel. "Als we nu niet zouden verschuiven, zouden veel mensen onze affiche vergelijken met andere festivals, met de kritiek dat we toch minder goede namen hebben. Dan zouden misschien ook veel studenten afhaken. Eigenlijk waren we het liefst niet veranderd, maar het was een keuze die we moesten maken."


"Onze nieuwe datum heeft ook helemaal niks te maken met Rock Werchter, dat eveneens een week vooruitschuift", vervolgt organisator Van Geel. "We merken wel dat ze bij Rock Werchter eigenlijk dezelfde problemen hebben en


ook al aangaven de voorbije jaren een paar bands gemist te hebben door hun datum. We horen wel eens dat we beter van datum hadden gewisseld met Werchter, maar begin juli nog een topaffiche samenstellen, dat was voor ons zeker en vast niet haalbaar. Eigenlijk zitten we samen met Werchter in hetzelfde schuitje."


Op sociale media houdt het ongenoegen bij de studenten intussen aan. Zo telde de Facebookpagina 'Keep the normal Graspop weekend/Behoud het normale Graspop weekend' gisteren al meer dan 1.200 sympathisanten. Ook de Facebookpagina 'Save Graspop 2015' heeft intussen al bijna tweeduizend 'likes' gekregen. Een teken dat het toch om erg gevoelige materie gaat. "Graspop 2015 is vastgelegd op een onmogelijke datum voor velen, laat dit niet gebeuren!", roepen de initiatiefnemers van de pagina op.


Achter de schermen werkt de organisatie intussen al hard om heel wat bands vast te leggen. De eerste headliners worden binnenkort bekend gemaakt. De kans dat de datum van het festival alsnog wijzigt, lijkt heel erg klein.

Organisator Peter Van Geel.
Vanderveken Organisator Peter Van Geel.