Koster Jozef (80) betrapt vandaal

SINT-PETRUS EN SINT-CATHARINAKERK BESCHADIGD MET HAMER EN BEITEL

Penningmeester Jacques Vercruysse (links) en misdienaar-koster Jozef Vandaele bij het beschadigde Christusbeeld.
Lieven Samyn Penningmeester Jacques Vercruysse (links) en misdienaar-koster Jozef Vandaele bij het beschadigde Christusbeeld.
De 80-jarige koster-misdienaar Jozef Vandaele heeft donderdagnamiddag een inbreker met hamer en beitel op heterdaad betrapt. De vandaal bracht tal van beschadigingen aan in de Sint-Petrus en Sint-Catharinakerk van Wakken.

Jozef Vandaele kwam naar dagelijkse gewoonte rond 16 uur aan bij de kerk in het centrum van Wakken. "Ik zorg er dan altijd voor dat de kerk gesloten wordt", vertelt hij. "Plots hoorde ik gebonk en zag ik iemand bij het altaar. Met hamer en beitel was hij aan het werk aan een deur van de winterkapel. 'Wat doe je daar?', riep ik. De man schrok en kwam mijn richting uitgelopen, met hamer en beitel in de handen. Hij nam de andere uitgang en vluchtte naar buiten. Gelukkig viel hij mij niet aan. Het is de eerste keer in 22 jaar dat ik zoiets meemaakte. Ik sliep er niet goed van."


In de kerk stelde Jozef vast dat een kalken Christusbeeld van een twee meter hoge sokkel was gegooid. Het hoofd van de Christusfiguur en enkele kerkstoelen raakten beschadigd. Ook een kandelaar moest eraan geloven.

De koster bij de deur.
Lieven Samyn De koster bij de deur.

Als stormram gebruikt

"Wellicht gebruikte de dader zowel de Christusfiguur als de kandelaar als stormram om de deur naar de winterkapel in te beuken", vermoedt penningmeester van de kerkfabriek Jacques Vercruysse. "In de kapel zelf brak hij twee kasten open. Dacht hij er geld te vinden? Fout gedacht in elk geval, want er valt daar niets te rapen."


De dader vluchtte zonder buit weg, maar liet wel een spoor van beschadigingen achter. Het volledige interieur van de kerk werd nochtans pas in 2015 volledig afgewassen en geretoucheerd.


"Gelukkig arriveerde Jozef, anders was de schade wellicht nog veel groter geweest", aldus nog Jacques.

Verdachte vrijgelaten

De politie kliste ondertussen een verdachte, maar moest die opnieuw laten lopen, omdat de koster-misdienaar de man niet herkende als dader. Het onderzoek loopt verder. Tijdens het kermisweekend blijft de kerk voorlopig gesloten.