Café Bizarre twee maanden dicht na klachten over geluidsoverlast

Café Bizarre in Dentergem.
VDI Café Bizarre in Dentergem.
Café Bizarre op de hoek van de Dreve en de Statiestraat blijft op burgemeestersbevel nog tot minstens 15 maart dicht. Er kwamen meerdere klachten over geluidshinder en ook de brandveiligheid zou niet in orde zijn.

”De voorbije twee jaar zijn er heel wat klachten geweest”, zegt burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht). “Er zijn al twaalf GAS-boetes uitgeschreven voor geluidsoverlast en de gebrekkige brandveiligheid in het gebouw. De gemeente en politie hebben sinds mei 2018 verschillende keren samen gezeten met de eigenaar om tot een oplossing te komen, maar dat is nog altijd niet gelukt. Op 11 januari volgde een laatste overleg, maar dat draaide weer op niets uit. Daarom heb ik op 15 januari besloten het café voor minstens twee maanden te sluiten. De milieuvergunning is ook tijdelijk geschorst.”

Feestzaal

Uitbater Bernd Backelandt wijst voor de klachten naar één buur. “Iemand die voor het minste lawaai op het terras of mensen die buiten een sigaret roken naar de politie belt”, beweert hij. “Bovendien heeft die een paar jaar geleden ook aangebouwd tot tegen de feestzaal, zonder spouwmuur als buffer. In het café heb ik al de nodige aanpassingen doorgevoerd, maar in de feestzaal zijn nog extra ingrepen nodig. Ik heb het laten berekenen en die zouden tussen zeven- en tienduizend euro kosten. Voor mij is dat onbetaalbaar, zeker omdat ik het café huur. Ik bekijk met de eigenaar wat onze opties zijn. Ik blijf ondertussen mijn andere job uitvoeren. Het zou wel spijtig zijn als de zaak verdwijnt, want dan zijn de gemeente en de vele lokale verenigingen een mooie trekpleister kwijt.”

Loer draaien

De cafébaas stond in oktober ook op de kieslijst van oppositiepartij Focus8720. “De mensen zeggen me nu dat ik toen op de verkeerde lijst stond en dat de gemeente me daarom zoekt, maar dat geloof ik niet”, gaat Bernd verder. Ook de burgemeester is formeel: “Als ik Bernd een loer had willen draaien, had ik al heel wat eerder ingegrepen. Net door meermaals in overleg te gaan, heb ik geprobeerd dit op de best mogelijke manier op te lossen, maar nu kon ik niet anders dan de zaak tijdelijk te sluiten.”

Bernd baat in het weekend wel nog Bizarre Lounge Bar aan de overkant van de straat uit. “Dat is een ander pand en daar zijn geen problemen”, besluit hij. “Klanten kunnen voorlopig daar terecht.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.