Woekerend onkruid maakt jaagpaden te smal

FIETSERS EN WANDELAARS MET VEEL MOEITE LANGS SCHELDE EN DENDER

Paul Van Marcke en Klaartje Van Havermaet laten een hond uit langs het pad.
Copyright : Geert De Rycke Paul Van Marcke en Klaartje Van Havermaet laten een hond uit langs het pad.
De jaagpaden langs de Schelde en Dender in Dendermonde liggen er verwaarloosd bij. Het onkruid woekert er zo hard, dat de paden veel te smal worden om makkelijk te passeren. Vooral het traject langs de Sint-Onolfsdijk is er erg slecht aan toe. "Dit kan niet de manier zijn om Dendermonde toeristisch op de kaart te zetten", zegt Paul Van Marcke, bewoner en fervent fietser.

Dendermonde mag dan al een fiets- en wandelparadijs langs de groene boorden van Dender en Schelde zijn, de manier waarop de jaagpaden er momenteel bijliggen doet anders vermoeden. Vooral het traject langsheen de Sint-Onolfsdijk van Dendermonde richting Gent, nochtans bijzonder populair bij onder andere wielertoeristen, heeft erg te lijden onder woekerend onkruid en groen.

Het onkruid is op sommige plekken al zeer hoog opgeschoten.
Copyright : Geert De Rycke Het onkruid is op sommige plekken al zeer hoog opgeschoten.

Enorme verwaarlozing

"De verwaarlozing is enorm", zegt Paul Van Marcke. Hij woont zelf aan de Sint-Onolfsdijk en is fervent fietser. "Normaal is het jaagpad ongeveer drie meter breed. Maar door woekerend onkruid, wild gras en jonge scheuten van bomen, gaat kostbare ruimte verloren. Het jaagpad wordt daardoor een pak smaller. Wie gezellig samen wil fietsen is eraan voor de moeite en moet achter elkaar rijden. Om nog maar te zwijgen van wandelaars of fietsers die elkaar moeten kruisen. Dat is lang niet evident op zo'n beperkte ruimte."

Populaire route

Van Marcke begrijpt niet dat de paden er zo slecht kunnen bijliggen. "De route wordt ook erg gesmaakt bij buitenlandse toeristen, die hier bijna wekelijks in groep voorbij rijden", zegt hij. "Maar een goede indruk geeft het momenteel toch niet. Er worden inspanningen geleverd om het Oost-Vlaanderen langs de Schelde toeristisch op de kaart te zetten, maar de staat van de jaagpaden is dan toch alleszins niet de manier waarop dit moet gebeuren."


N-VA-gemeenteraadslid


Klaartje Van Havermaet uitte de bezorgdheid over de staat van de jaagpaden aan het kabinet van de bevoegde minister Ben Weyts. "Sinds de invoering van het verbod op onkruidverdelgende producten op openbaar terrein, vraagt het bestrijden van onkruid meer inspanningen van overheden", zegt ze.

Alternatieven

"Dat is misschien niet simpel, maar er zijn voldoende alternatieven om de jaagpaden onkruidvrij en goed toegankelijk te houden. Daarom drongen we bij de minister aan om ervoor te zorgen dat de fietsroutes in Dendermonde er weer aantrekkelijk en goed zouden bijliggen."


Bij het kabinet van minister Weyts beloven ze alvast om de afdeling Water en Zeekanaal opdracht te geven de jaagpaden onder handen te nemen, zodat ze er weer proper en aantrekkelijk bij liggen. "We hopen dat de nodige werken hiervoor snel worden uitgevoerd", zegt Van Marcke.