Vrijwilligers houden wachtende bezoekers warm aan gevangenispoort

Geert De Rycke
Wie gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde dit weekend een bezoekje wilde brengen, kon op een kleine attentie rekenen om de koude te trotseren.

Vrijwilligers vatten van ’s ochtends vroeg tot laat in de namiddag post aan de deur van de gevangenis in de Sint-Jacobsstraat. Daar boden zij bezoekers warme drank aan. “Deze verouderde gevangenis huisvest enkele honderden gedetineerden”, zegt Ferdy De Wolf, één van de actievoerders. “Zij hebben elke dag bezoekrecht en mogen dus familieleden en vrienden ontvangen. Maar die bezoekers moeten zich minstens één uur op voorhand aanbieden en vervolgens buiten wachten tot hun bezoekuur aanvangt. Dat gebeurt elke dag opnieuw, in alle mogelijke weersomstandigheden en zonder enige beschutting. Met deze actie willen wij hen dan ook een hart onder de riem steken.”

De actie kwam er op initiatief van de Protestantse Kerk, de Rooms Katholieke Parochie, de Islamitische Gemeenschap en het Humanistisch Verbond van de regio Dendermonde. “We willen hiermee ook de mensonwaardige toestand voor de bezoekers aanklagen en een duidelijk signaal geven aan de maatschappij en alle bevoegde instanties.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.