Van slechtste naar gezelligste straat

NA HERAANLEG VELDSTRAAT: BEWONERS WILLEN TEGELTUINTJES VOOR MEER GROEN

De bewoners genoten van een aperitiefje in hun heraangelegde straat.
Foto Geert De Rycke De bewoners genoten van een aperitiefje in hun heraangelegde straat.
De Veldstraat, ooit de slechtste straat van Dendermonde genoemd, zit eindelijk in een nieuw jasje. En daar zijn de bewoners erg blij om. Om de heraanleg te vieren, organiseerden ze gisteren een buurtfeest. "Met tegeltuintjes willen we zelf ook helpen om de straat nog mooier te maken", zeggen de bewoners.

De 'slechtste straat van heel Dendermonde' werd ze tot voor kort nog genoemd, de Veldstraat in Sint-Gillis-Dendermonde. Jaren waren er dan ook massaal klachten over de slechte staat van de weg. Een versleten riolering was de oorzaak van verschillende verzakkingen. De asfaltverharding vertoonde scheuren, de kasseiverharding was verouderd en barsten in ondergrondse buizen, veroorzaakten lekken en problemen met de riolering. De voetpaden zaten dan weer vol losliggende tegels of bestonden enkel uit een zandberm.

Parkeerstroken

Maar daar is nu niets meer van te merken. Het Dendermondse stadsbestuur liet de Veldstraat volledig heraanleggen. Omdat wachten op subsidie van de hogere overheid te lang zou duren, bekostigde de stad het hele project zelf (het project kost de stad ongeveer 337.000 euro, red.). De make-over omvatte niet alleen een nieuw wegdek en voetpaden, maar ook gescheiden riolering. Een rijweg in asfalt van vier meter breed heeft nu langs beide kanten een degelijk voetpad van anderhalve meter. Afwisselend aan de ene en andere kant van de weg zijn ook parkeerstroken. Die doen meteen ook dienst als asverschuivingen, zodat bestuurders er trager rijden.


"Het resultaat is een deftige, mooiere en veiligere straat", zegt Lucienne, één van de bewoners. "We hebben vroeger steen en been geklaagd over de slechte staat van de Veldstraat. Nu zijn we erg blij met de herinrichting. Ik woon hier nu al tien jaar en nu is het hier eindelijk aangenaam wonen. Een aantrekkelijke straat is bovendien een pluspunt om mensen buiten te laten komen. We merken nu al dat buren al sneller een praatje maken met elkaar. Een aangenaam aangelegde straat nodigt daartoe uit."


Dat was ook gisteren te merken tijdens het allereerste buurtfeest in de Veldstraat. Tientallen bewoners waren in gegaan op de uitnodiging en genoten onder een stralende zon van een aperitief, barbecue en elkaars gezelschap. "We moesten onze nieuwe straat toch vieren", zegt Lieven De Smet. "Ondertussen denken we ook samen na over meer groen in onze straat. Parkeerplaats is hier schaars, dus werd in het ontwerp van de weg gekozen voor minder aanplantingen. Maar in ruil zijn veel bewoners bereid om een tegeltuintje te realiseren aan hun woning. Momenteel zijn we daarvoor volop planten aan het uitkiezen. We kijken al uit naar het voorjaar als die tegeltuintjes in bloei zullen staan en we dan in een frisse, mooie straat zullen wonen. Misschien wel de mooiste straat in plaats van de slechtste in heel Dendermonde."