Twee "slimme" projecten krijgen subsidie

Twee projecten die Dendermonde lanceert, krijgen een subsidie van de Vlaamse overheid. "Burenondersteuning voor bewoners en mantelzorgers om veilig, comfortabel en zelfredzaam te wonen" kan rekenen op een toelage van 199.200 euro. "Oases van rust" krijgt 109.773,96 euro.
RV

Beide projecten kaderen binnen het initiatief "City of things in elke Vlaamse gemeente" van minister Muyters. Die maakt 4 miljoen euro vrij om grote en kleine gemeenten de kans te geven aan de slag te gaan met Smart City-toepassingen. Een Smart City of Slimme Stad is een stad waarbij informatietechnologie en internet gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen.

Voor "Burenondersteuning voor bewoners en mantelzorgers om veilig, comfortabel en zelfredzaam te wonen" zal Dendermonde samenwerken met Ageing In Place Aalst, de stad Roeselaere en vzw Give A Day. Bedoeling is een systeem te creëren dat mensen op een laagdrempelige manier in staat stelt om hulp en ondersteuning te vragen in hun directe omgeving. Zo ontstaat een buurtgerichte zorg. Dat kan een aanvulling zijn op de eerstelijnszorg en mantelzorger en families ontlasten van hun zorgtaken. Het nieuwe platform moet hulpsignalen kunnen verwerken en via verschillende digitale kanalen die signalen sturen naar een netwerk van bereidwillige buren, zorgverleners en vrijwilligers.

Voor het project "Oases van rust-ontspanningsruimtes in steden" werkt Dendermonde samen met de KULeuven en de gemeente Aalter. De uitdaging hier is om de leefbaarheid te waarborgen midden van de toenemende drukte in steden. Het wil bewoners de kans geven tot rust te komen in publieke in stiltegebieden in steeds drukkere publieke omgevingen. Als voorbereiding wordt alle geluid gemonitord in publieke ruimtes. 
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels