Sjoemelend zwaantje riskeert twee jaar cel

POLITIEMAN STAK 3.500 EURO AAN BOETES IN EIGEN ZAK

Beklaagde Gunther V.N. en zijn advocaat Michaël Bracke in de rechtbank van Dendermonde.
Foto Geert De Rycke Beklaagde Gunther V.N. en zijn advocaat Michaël Bracke in de rechtbank van Dendermonde.
De politieman (40) van het Dendermondse korps die geld van verkeersboetes in eigen zak stak, riskeert twee jaar cel. Het gewezen 'zwaantje' stond gisteren huilend voor de Dendermondse rechtbank. "Ik zat financieel compleet aan de grond en was mezelf niet meer", argumenteerde hij. Volgens de burgerlijke partij was de man echter een tijdlang 'de schrik van Dendermonde'.

Tussen januari 2014 en juli 2015 zou Gunther V.N., afkomstig uit Aalst, acht slachtoffers hebben gemaakt. Althans die gaven de feiten aan bij de politie en dienden klacht in, zodat V.N. zich voor deze feiten moest verantwoorden. De motard had die mensen beboet en dan de centen in eigen zak gestoken. Hij zou zich op die manier verrijkt hebben met zo'n 3.500 euro.

In functie

"Deze man was in functie op het moment van de feiten dé schrik van Dendermonde", vertelde meester Ewoud De Vidts, advocaat van één van de slachtoffers, gisteren aan de rechter. "Hij lag op de loer voor overtredingen. Meestal had hij bestuurders met een aanhangwagen op het oog, liet hen stoppen en controleerde van kop tot teen. Uiteindelijk werd dan een proces-verbaal van overlading aan de broek gesmeerd. Onterecht of met een boete die hoger lag dan wat het zou moeten zijn. Die liet hij cash betalen en hield de centen voor zich."

Vertrouwen kwijt

Ook andere burgerlijke partijen getuigden gisteren dat V.N. op deze manier te werk ging. "Hij maakte zo schromelijk misbruik van zijn ambt als agent", klonk het. Ook de rechter zelf was niet mals. "Dit zijn zeer ernstige feiten", zei rechtbankvoorzitter Mieke Butstraen.


"Het zorgt ervoor dat burgers hun vertrouwen in de politie kwijtspelen. Zoiets kan niet door de beugel." Het bracht beklaagde Gunther V.N. aan het huilen. "Het spijt me enorm, ik besef dat ik een serieuze misstap heb begaan", verklaarde hij. "Door mijn scheiding zat ik financieel volledig aan de grond. Ik was mezelf niet en kon niet meer helder nadenken, waardoor ik domme dingen heb gedaan. Ik zou er alles aan doen om dat recht te zetten."

Schadevergoeding

Meester Ewoud De Vidts liet zich daarop ontvallen dat zijn cliënt anders nog geen eurocent schadevergoeding heeft gezien. De openbaar aanklager was dan weer erg kort. "Zo'n ernstige feiten moeten streng worden bestraft. Ik vorder twee jaar cel met probatie-uitstel", zei procureur Pascal Persoons.


Advocaat Michaël Bracke, die V.N. verdedigt, vroeg de rechter om zijn cliënt nog een kans te geven. Hij blijft erbij dat de gewezen agent niet aan alle feiten die hem ten laste worden gelegd, schuldig is. "De boetes op overladingen zijn allesbehalve duidelijk, het is een ingewikkelde materie", klonk het.


"V.N. bepaalde de hoogte ervan in eer en geweten. Hij moet ook niet met alle zonden worden beladen. Het is nu eenmaal een feit dat de verkeersdienst van de Dendermondse politie zowat de strengste van België is, met een erg harde aanpak en veel controles, en daar zijn inwoners niet blij mee. Maar het klopt dat de man spijtig genoeg boetes, die cash betaald werden, af en toe voor zichzelf heeft gehouden. Dat was echter niet om een luxeleven te leiden. Integendeel, V.N. kende alleen armoede. Na zijn echtscheiding zag hij de ene deurwaarder na de andere verschijnen. Nu nog staan er schuldeisers aan de deur. Mijn cliënt wil echter wel iets terugdoen voor de maatschappij. We denken daarbij aan een werkstraf."


V.N. werkt ondertussen niet langer als agent. Hij nam zelf ontslag bij de lokale politie van Dendermonde en werkt nu als arbeider.


De rechter velt vonnis op 23 oktober.