Scouts gaan nieuw lokaal bouwen

TEGEN EIND 2018 WIL JEUGDBEWEGING KUNNEN VERHUIZEN

Zo moet het nieuwe gebouw er gaan uitzien.
Copyright : Geert De Rycke Zo moet het nieuwe gebouw er gaan uitzien.
Een gloednieuw jeugdlokaal op een nieuwe plaats. Dat moet voor de scouts van Baasrode tegen eind volgend jaar een feit zijn. De jeugdvereniging stelde haar bouwplannen het voorbije weekend officieel voor. "We zoeken immers nog helpende handen en sponsors om het project voor ons financieel haalbaarder te maken", klinkt het. Ook De Speelplaneet krijgt met het project onderdak.

"We zijn ongeduldig. We kijken erg uit naar de start van de werken", zegt Arthur Vranken, hoofdleider van de Baasroodse scouts. "Dit nieuwbouwproject loopt al enkele jaren. We kregen immers te horen dat we op onze huidige locatie aan de Broekstraat in Baasrode weg moeten. De site ligt in het nieuwe gecontroleerd overstromingsgebied dat in Vlassenbroek komt. We kunnen op een ander terrein wat verderop, net buiten het overstromingsgebied, een nieuwbouw optrekken. Dat is geen overbodige luxe, want ons huidig lokaal heeft haar beste tijd gehad. We spelen de laatste tijd zelfs niet meer binnen omdat dit niet veilig genoeg is."

Grote polyvalente zaal

Op een allerlaatste administratieve formaliteit na is eindelijk alles in orde om te kunnen bouwen. Het ontwerp dat de Scouts tijdens hun voorbije Feestweekend officieel voorstelden, oogt alvast veelbelovend. De jeugdvereniging maakt werk van een nieuwbouw van meer dan vierhonderd vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. "Naast een sanitair blok met toiletten en douches en een moderne, degelijk uitgeruste keuken, realiseren we een grote polyvalente zaal. Die is in verschillende delen op te splitsen, al naargelang de ruimte die gewenst is", zegt Mark Van der Beken, coördinator van het bouwproject. "Er zijn ook nog twee verdiepjes voorzien. Eén ervan is een vast vergaderlokaal voor de leiding, het andere een snoezelruimte voor de kleinsten."


Er is ook genoeg ruimte om spullen te stockeren.


"We willen tegen eind 2018 echt de nieuwbouw in gebruik nemen", zegt Jean-Pierre Emmanuel, voorzitter van de scouts. "Tijdens de bouw willen we proberen zoveel mogelijk taken zelf op te nemen. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers en extra helpende handen. Dat helpt de kostprijs drukken. Want zo'n bouw kost handenvol geld, maar ondertussen moet ook de gewone werking draaien. Daarom zijn we ook nog op zoek naar sponsors en sympathisanten die het project willen steunen."


In de nieuwbouw zal ook de Dendermondse speelpleinwerking De Speelplaneet onderdak krijgen. Die kampt al jaren en jaren met huisvestingsproblemen. "We kijken dus enorm uit naar dit nieuwe project", zegt Quinten Van den Berghe. "Dat zal eindelijk een permanente oplossing zijn voor ons. Nu kunnen we in de zomer beschikken over de site van de gemeenteschool van Appels, maar tijdens het jaar moeten we ons materiaal op allerlei verschillende plaatsen stockeren. En we moeten rekening houden met het gebruik van de lokalen door de school ook. De onduidelijkheid over onze huisvesting heeft ook voor een terugval van het aantal kinderen dat naar het speelplein komt gezorgd. Door de verhuis naar Baasrode verwachten we weer een groei in onze werking."