Schip Lauranda terug naar Scheepswerven: omwonenden welkom op spektakel

De Lauranda lag veertig jaar lang aan het Steen in Antwerpen.
RV De Lauranda lag veertig jaar lang aan het Steen in Antwerpen.
Het museumschip Lauranda keert terug vanuit Antwerpen naar haar thuishaven, de Scheepswerven van Baasrode. Aanstaande dinsdag 16 oktober krijgt de boot terug zijn plaats in het droogdok. De werken zullen spectaculair zijn. Omwonenden zijn uitgenodigd om te komen kijken.

Het binnenschip Lauranda, 38 meter lang en vijf meter breed, lag veertig jaar lang als museumschip aan het Steen in Antwerpen. Door een vernieuwing van de kades daar, was er niet voldoende plaats meer voor alle erfgoedstukken van het maritiem museum. Dankzij een akkoord tussen de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen keer het schip terug naar de Scheepswerven Van Praet-Dansaert in Baasrode waar het in 1928, exact negentig jaar geleden, werd gebouwd. De toeristische site krijgt er daardoor een pronkstuk bij.

De Lauranda zal op dinsdag 16 oktober vanuit Antwerpen over de Schelde naar Baasrode gevaren worden. Ter hoogte van de Scheepswerven zal het met twee 400-ton kranen uit de Schelde getild worden en op haar plaats in het droogdok gelegd. "Iedereen is welkom om de spectaculaire ontvangst van de Lauranda te komen bekijken", zegt gedeputeerde Jozef Dauwe, verantwoordelijk voor het dossier.

De werken beginnen rond 8.30 uur. Het einde wordt voorzien tussen 14 en 16 uur. Nieuwsgierigen hebben toegang tot de scheepswerfsite via de parking aan de Sint-Ursmarusstraat in Baasrode.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecile Collier

    Foutje in titel berichtgeving? Aanstaande dinsdag 16 september? Moet dat niet aanstaande dinsdag 16 oktober zijn zoals verder in het artikel?