Rapport Dendermonde: 6,9/10

RESULTATEN VOKA-ENQUÊTE BIJ ONDERNEMERS BEKEND

De resultaten van de Voka-enquête in een tabel gegoten.
Sabine Van Damme De resultaten van de Voka-enquête in een tabel gegoten.
Hamme is attent en bedrijfsvriendelijk, Dendermonde en Zele zijn eerder onopvallende middenmoters voor ondernemers. Dat blijkt uit een grootschalige enquête die Voka Oost-Vlaanderen liet uitvoeren bij 525 bedrijven in 19 steden en gemeenten.

Globaal zijn in Oost-Vlaanderen slechts 40 procent van de ondernemers echt tevreden over hun lokaal bestuur. "Om dat te weten te komen, hebben we veertig vragen gesteld in acht beleidsdomeinen", zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Dat ging uiteraard over fiscaliteit, maar ook over mobiliteit en vele andere zaken. We vroegen ondernemers ook naar hun algemene perceptie over het lokaal bestuur. Om zo representatief mogelijk te zijn, werden zowel KMO's als grotere ondernemingen bevraagd, alsook starters met een groot groeipotentieel. Horeca en eenmanszaken kwamen niet aan bod in dit onderzoek."

De burgemeester van Hamme, Herman Vijt.
Copyright : Geert De Rycke De burgemeester van Hamme, Herman Vijt.

Bedrijfsvriendelijk

Hamme wordt alvast beloond met een prima rapport. De gemeente behaalt in de rangschikking een derde plaats en wordt ervaren als een 'veelzijdige en bedrijfsvriendelijke gemeente'. De tevredenheidsscore bedraagt 7,5 op 10. Omdat er toch ook een relatief hoog aantal van 12 procent ontevreden ondernemers is, behaalt de Durmegemeente echter net niet de absolute top. "Maar 53 procent tevreden ondernemers is wel iets om fier op te zijn", zegt Moerman. "De hoge score komt vooral door een goede mobiliteit en de investeringen in vrachtwagenparkings. De bedrijven waarderen bovendien de ondersteuning op vlak van vacatures en talent. Ze verwachten echter dezelfde inspanningen als het gaat over vergunningen en fiscaliteit, met een vlotte communicatie en overleg."

Veertiende plaats

Burgemeester Herman Vijt (CD&V) is blij met de mooie score voor Hamme. "De jongste jaren hebben wij gewerkt aan de relatie tussen handelaars onderling en de bedrijven, om de economie te stimuleren en een goede band te onderhouden."


Dendermonde behaalt slechts een veertiende plaats en is daarmee eerder een onopvallende middenmoter als het op 'ondernemingsvriendelijkheid' aankomt. De score van 6,9 op 10 ligt net onder het provinciaal gemiddelde. Toch is 42 procent van de bevraagden tevreden over het bestuur. "10 procent is dat uitgesproken niet en dat is vooral te wijten aan beleidsaspecten rond 'ruimte' en 'ondernemerschap'", klinkt het. "Het aanbod, overleg en vergunningenbeleid kunnen beter, net als de mobiliteit."


Zele scoort één plaatsje hoger. Met een 13de plaats is er ook daar nog veel ruimte voor verbetering. "De gemiddelde score van 7 op 10 lijkt goed, maar 12 procent ontevreden ondernemers is toch een belangrijk signaal", klinkt het. "Hoewel er voldoende aanbod is aan ondernemingsruimte, vragen de ondernemers wel meer overleg over vergunningsaanvragen. Dat gebrek aan overleg komt ook terug als het gaat over fiscaliteit. Mobiliteit scoort dan weer goed over de hele lijn."


Voka liet het onderzoek uitvoeren omdat het ervan overtuigd is dat gemeenten belang hebben bij sterk en goed draaiende ondernemingen. "Omgekeerd hebben bedrijven behoefte aan een goed functionerende en ondernemingsvriendelijke lokale overheid", zegt Moerman. "Het is belangrijk aan deze win-win te werken. Daarom zal Voka in het voorjaar ook in elke gemeente een memorandum voorleggen, met de vraag aan politieke partijen om de punten mee te nemen in hun verkiezingsprogramma."