Oudste stenen van stad liggen in beerput

NIEUW BOEK OVER GROOT ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

Ignace Van Driessche, beleidsmedewerker van de provincie en gedeputeerde Jozef Dauwe aan de beerput.
Foto Geert De Rycke Ignace Van Driessche, beleidsmedewerker van de provincie en gedeputeerde Jozef Dauwe aan de beerput.
In 'Huis De Cop' op de Grote Markt in Dendermonde is een beerput van de veertiende eeuw officieel voorgesteld door de provincie Oost-Vlaanderen en de stad. De beerput bevindt zich in het advocatenkantoor van gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V). Het was ook hij die de opdracht gaf om de beerput grondig te onderzoeken.

"Het komt niet vaak dat archeologen zo minutieus een onderzoek voeren", zegt Ignace Van Driessche, beleidsmedewerker van de provincie. De beerput onder de Grote Markt in Dendermonde werd al meer dan tien jaar geleden ontdekt, maar het is pas nu dat alles officieel wordt voorgesteld, net zoals een boek over alle ontdekkingen en vondsten waar jaren aan is gewerkt.

Oudste stenen

"Het is echt een beerput van lang vervlogen tijden. In de beerput werden zelfs stenen gevonden die ouder zijn dan de kerk van Dendermonde, wat er meteen op wijst dat dit de oudste stenen van heel de stad zijn", aldus gedeputeerde Jozef Dauwe.


De beerput zelf is 440 jaar afgesloten geweest en het bestaan ervan was niet bekend, omdat er een andere kelderruimte boven was gebouwd. Met het plaatsen van een liftschacht ontdekte men dat er onder de ruimte nog iets zat en werd een onderzoek gestart. "Er werden heel wat vondsten gedaan, tot zelfs een gouden munt uit die tijd", weet Dauwe. Het gaf eveneens de opdracht om de beerput grondig te onderzoeken en alle vondsten bij te houden.


Een heel team van archeologen begaf zich in de beerput samen met de provincie. "De kleinste botten en stukjes glas die we hebben gevonden in de put, zijn onderzocht. Zelfs de zaden in de ontlasting werden aan een onderzoek onderworpen. Op die manier hebben we een mooi inzicht kunnen krijgen over hoe een gezin leefde in die tijd en welke gewoonten ze allemaal hadden", aldus Van Driessche.

Nieuw boek

In de beerput werden niet alleen uitwerpselen gevonden, maar ook kattenlichamen en speelgoed van uit die tijd. Elke laag is door aparte specialisten onderzocht. Al deze bevindingen zijn nu gebundeld in een boek 'In de Cop op de Merckt'.


"Wij vonden het echt de moeite waard. Ik ben heel tevreden met het resultaat en daarom hebben we besloten dit na tien jaar ook in een boek uit te geven", besluit Dauwe. Het boek is verkrijgbaar via de provincie.